Så skyddar du dig mot TBE: ”Skåne har fästingsäsong året om”

TBE är en virusinfektion och det finns inget botemedel mot sjukdomen utan man får lita på det egna immunförsvaret. Du kan skydda sig mot sjukdomen genom vaccination.
Ystad • Publicerad 7 mars 2019
Ann-Christine Pella får sin sista vaccinspruta på Novakliniken i Ystad.
Ann-Christine Pella får sin sista vaccinspruta på Novakliniken i Ystad.Foto: Mark Hanlon

Antalet personer som vaccinerar sig mot TBE ökar för varje år. Ann-Margareth Lundin är distriktsköterska på Novakliniken och hon tror att den stora ökningen beror på bevakningen i media.

– Att man ser det på tv och läser om det i tidningarna gör att medvetenheten ökar, det är bra, det behövs. Malou hade ett program där man fick se en ung tjej som drabbats och som hade blivit förlamad. Jag tror att sådant påverkar människor mycket.

Ann-Christine Pella valde att vaccinera sig på Novakliniken och har nu fått den sista av sina tre sprutor.

– Jag känner att jag behöver det för jag är ute mycket i naturen och är ofta och hälsar på ute i Sandhammaren. Men man kan ju få det nästan överallt och vad som helst kan hända.

Efter vaccinsprutan kan man bli öm i armen. ”Det är ett snällt vaccin och det har varit prövat i över 50 år”, säger Ann-Margareth Lundin.
Efter vaccinsprutan kan man bli öm i armen. ”Det är ett snällt vaccin och det har varit prövat i över 50 år”, säger Ann-Margareth Lundin.Foto: Mark Hanlon

Vaccinet är ett så kallat avdödat vaccin och ger skydd i tre år. Vaccinationen innebär tre sprutor varav de två första tas med en månads mellanrum och den tredje säsongen efter.

– Av de åtta till tio fall som anmäldes i Skåne förra året, vilket är mycket, vet jag att fyra personer hamnade i respirator. Tre av dessa har tillfrisknat idag men alla har på olika sätt fått men som koncentrationssvårigheter bland annat, säger Ann-Margareth Lundin.

TBE är en virusinfektion och det finns inget botemedel mot sjukdomen men man kan lindra vissa av sjukdomens symptom. Hur kroppen påverkas beror på vilken del av hjärnan som blir inflammerad.

När på året man vill vaccinera sig kan man enligt Ann-Margareth Lundin avgöra själv.

– Fästingsäsongen startar så fort det blir fem plusgrader och håller i tills det sjunker under 5 grader igen. Så i Skåne kan man säga att vi har fästingsäsong året om. Även om det blir torrt ett tag så räcker det med en dags regn innan de dyker upp igen, säger Ann-Margareth Lundin.

I Skåne ligger förekomsten av TBE på 0,5 fall per 100 000 invånare och det finns därför ingen rekommendation om allmän vaccination.

Ann-Margareth Lundin ser en kraftig ökning av personer som vill vaccinera sig mot TBE.
Ann-Margareth Lundin ser en kraftig ökning av personer som vill vaccinera sig mot TBE.Foto: Mark Hanlon
Stina ZinsmeisterSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.