Annons

Samtiden dokumenteras: Vad är du mest rädd för?

Vad är du mest rädd för nu? Det är första frågan i Regionmuseets blixtinsatta dokumentation av de corona-effekter som sprider sig snabbt. ”Av de svar vi hittills fått in är man mest rädd för vilka effekter detta kan få för framtiden”, säger museets Anna Hadders.
Kristianstad • Publicerad 18 mars 2020 • Uppdaterad 19 mars 2020
En vanlig syn i flera av våra butiker. Nu vill Regionmuseet samla in människors berättelser om hur de ser på det som sker just nu.
En vanlig syn i flera av våra butiker. Nu vill Regionmuseet samla in människors berättelser om hur de ser på det som sker just nu.Foto: Mattias Mattisson

Det är inte rädslan för att själv bli sjuk som präglar människor, däremot vilka effekter det kan bli av det som just nu sker. Det märker Anna Hadders efter de knappt hundra svar som bara på några timmar kommit in.

Anna Hadders, intendent på Regionmuseet, håller i den dokumentation som museet just startat.
Anna Hadders, intendent på Regionmuseet, håller i den dokumentation som museet just startat.Foto: Johanna Wallin

Hon är intendent på Regionmuseet och den som håller i deras nya insamling av folks känslor och tankar. På museets hemsida finns nu tre frågor upplagda i ett formulär att svara på och mejla in för dem som önskar.

Annons

– De flesta som hittills har svarat är från de här trakterna, men vår undersökning är nationell och vi har också spridit information om den i olika kanaler, som i Facebook-grupper, säger Anna Hadders.

Viktigt uppdrag

Tidigt på onsdagsmorgonen lades frågorna ut och när vi pratas vid på eftermiddagen har hon fått in 86 svar.

– Och se där, nu kom några till as we speak, säger hon och fortsätter.

– Det är ett av våra viktigaste uppdrag som museum, att dokumentera samtiden. Vi gjorde det under flyktingströmmen 2015, och nu gör vi det igen. Att samla in människors egna berättelser är ett sätt att bidra till historieskrivning.

Hur det material som kommer in ska användas i framtiden vet hon inte, allt är väldigt nytt, men förhoppningen är att det kan leda vidare till någon form av presentation, exempelvis en utställning.

– Det jag har märkt på de svar som hittills har kommit in är att ingen skriver att de själva är rädda för att bli sjuka. Däremot kan de känna oro för att äldre anhöriga och vänner drabbas och, framförallt, vilka följderna kan bli av det som nu sker. Exempelvis finns det en rädsla för en ökad arbetslöshet och hur branscher kan påverkas. För det vi ser just nu är en närmast total nedstängning av hela samhället, säger Anna Hadders.

Fakta

Frågorna museet vill ha svar på

Frågeformuläret om hur människor känner och tänker om det som just nu sker finns att hitta på Regionmuseets webbsida. Klicka här!

Dessa tre frågor ställs:

1. Vad är du mest rädd för just nu?

2. Hur känns det/vad händer med dig när du blir rädd?

3. Har du förändrat din livsstil och hur du beter dig, på grund av rädsla för att bli smittad?

Sune JohannessonSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons