Semmelkladdkakan gör entré i Ystad

Ystad Artikeln publicerades
André Svensson serverar Louise Christensen sin första semmelkladdkaka.
Foto: Stina Zinsmeister
André Svensson serverar Louise Christensen sin första semmelkladdkaka.

Wrap, korv med bröd och sushi, ja varianterna på hur man gör en semla verkar aldrig kunna ta slut.

Nu drar den efterlängtade semmelsäsongen snart igång igen – med kladdkakesemlan i Ystad.

Fettisdagen den 5 mars, är för många en helig dag men att vänta med att äta semlor fram tills dess är det får som gör. Sedan länge har semmelsäsongen börjat någon gång i mitten av januari och likaså i år. Hemskt tycker vissa, fantastiskt tycker andra.

Det finns fortfarande många som längtar efter att få gå och på kafé och äta en traditionell semla, fastlagsbulle eller fettisdagsbulle. På senare tid har dock den älskade bullen fått hård konkurrens av allt mer påhittiga varianter.

Hetvägg, som det gamla sättet att äta semla på kallas, är en sed som funnits sedan 1700-talet i Sverige. Då la man semlan i ett fat med varm mjölk, ibland smaksatt med kanel, vanilj och kardemumma.

Detta sätt att äta semla på har nu bytts ut mot wraps och kombinationer som lusse-semlan och prinsess-semlan.

I sydöstra Skåne har kaféer och bagerier provat sig fram med allt ifrån gräddbullsemlor till räksemlor de senaste åren.

På Conditori Centrum i Skurup gjorde man i fjor succé med sushi-semlan, en variant som bagaren Jocke Dahlqvist kom på helt själv. Där serverades även mini-semlor som blev populära bland kunderna.

Semmelkladdkakan på Grändens Mat är en av nyheterna.
Foto: Stina Zinsmeister
Semmelkladdkakan på Grändens Mat är en av nyheterna.

På Grändens Mat i Ystad vill André Svensson och David Norström inte vara sämre och erbjuder från och med idag semmelkladdkakor till sina gäster.

– Kladdkaka är ju alltid gott, vi har många andra kladdkaksvarianter så vi byggde lite på det. Det blev en mycket god kaka med saftig botten, inte så bullig som de vanliga semlorna, säger André Svensson.

Då det är första vintersäsongen som de har öppet blir detta deras första semmelvariant.

– Jag är mycket mer traditionell av mig men David tyckte att det var klart att vi skulle testa något nytt, och så blev det den här, jag tycker den är väldigt häftig och god.

Varför det har blivit en sådan grej med just alternativa semlor vet han inte riktigt.

– Jag tror att det är för att det är ett sådant känt bakverk, alla vet vad det är, unga som gamla, och alla känner till den klassiska semlan och har kanske lite tröttnat på den.

Louise Christensen var där för att testade bakverket på premiärdagen.

– Jag såg den på Instagram och den såg så läcker ut, och så är det så varmt och mysigt här så hit kommer jag gärna.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.