Annons

Skandal att Swedbank tvättat 40 miljarder svarta pengar

Swedbanks VD Birgitte Bonnesen hävdade tidigare att banken inte alls har problem med penningtvätt. Men....
Ledare • Publicerad 22 februari 2019
Detta är en ledarartikel som uttrycker Ystads Allehandas politiska linje. Ystads Allehanda verkar på ledarplats för humanistiska värderingar och fri ekonomi. Tidningens politiska etikett är liberal.
Foto: Malin Hoelstad/SvD/TT

Många svenskar känner säkert till serien “Spara och Slösa”, skriven och tecknad av Birgitta Lilliehöök för Sparbankens tidning för barn. Serien, som publicerades mellan 1926 och 1963, handlade om två flickor. Den ena sparsam, den andra slösaktig, som hörs på namnet. Syftet var att lära barn värdet av att hantera sina pengar väl.

Sparbanken heter nu Swedbank. Namnbytet är dock inte den enda förändringen. Mentaliteten hos den gamla folkbanken är inte vad den brukade vara. Swedbank skulle kunna göra en ny serie: “Tvätta och Mygla”.

Annons

Swedbanks aktie rasar på börsen. Anledningen är ett program av SVT:s Uppdrag Granskning, som avslöjat att banken varit inblandad i ett av de värsta bedrägerierna i modern tid. Det hela började med en penningtvättsskandal i Danske Bank i fjol, där utländska kunder tvättat stora summor via bankens filial i Estland. Swedbank har också verksamhet i Baltikum. Men Swedbanks VD Birgitte Bonnesen lyckades då lugna aktieägare och kunder. Swedbank är en helt annan typ av bank, meddelade hon.

Uppdrag Granskning visar att Bonnesen inte talade sanning. Genom att granska transaktioner mellan Danske Bank och Swedbank har UG kunnat dra slutsatsen att Swedbank, likt sin danska konkurrent, tvättat stora summor svarta pengar.

50 utländska Swedbankkunder, som uppvisade alla former av varningssignaler på pengatvätt, har kunnat slussa 40 miljarder svarta kronor genom banken. Detta trots att de varit registrerade i skatteparadis, inte haft någon bolagsverksamhet, haft dolda ägare och uppenbara målvakter.

Dessutom avslöjar Uppdrag Granskning att Swedbank är inblandad i det kända Magnitskij-fallet. För ett decennium sedan fängslades och dog den ryska revisorn Sergej Magnitskij eftersom han avslöjat att ryska topptjänstemän stulit 230 miljoner dollar ur den ryska statskassan. 150 miljoner kronor av dessa pengar skickades till konton i Swedbank.

Hur kunde detta ske? Det finns två svar. Det ena är att Swedbank kände till den illegala verksamheten, men inte gjorde något för att stoppa flödet av svarta pengar. Den andra möjliga förklaringen är att banken helt enkelt struntat i att varningsklockorna ringde i 200 decibel.

När UG söker en intervju med VD:n Birgitte Bonnesen möts de i stället av bankens kommunikationsansvarige, som arrogant rabblar upp klyscha efter klyscha och inte ger några svar. “Vi väljer att inte kommentera frågan vidare”, meddelar kommunikationsavdelningen sedan. Till slut får SVT tag i Bonnesen, men hon upprepar bara samma budskap.

Swedbank har tvättat 40 miljarder och är inblandad i en korruptionsskandal som slutade i en mans död. Till det har man inga kommentarer.

Det är uppenbart att bankväsendet präglas av en osund kultur. Bankerna tjänar mångmiljardbelopp på bolån, deras kunders sparpengar garanteras av staten, de vet att de räddas av skattebetalarna vid kriser, de tvättar miljard efter miljard av svarta pengar trots att de lovar kunder och ägare att allt står rätt till. Det är skandalöst.

Karin Pihl
Annons
Annons
Annons
Annons