Annons

Skånsk moderat politiker åtalad för våldtäkt

En politiker i Skåne, verksam för Moderaterna, har åtalats för våldtäkt i augusti förra året. Politikern har tagit timeout från sina uppdrag.
Skåne • Publicerad 13 april 2019
Arkivbild.
Arkivbild.Foto: Anders Wiklund/TT

Det är Sydsvenskan som rapporterar om den skånska moderaten som enligt åklagaren begått handlingar som är att jämställa med samlag. Brottsoffret ska inte ha deltagit frivilligt och flera gånger påtalat för den åtalade mannen att hon inta varit intresserad av sexuellt umgänge.

Åklagaren yrkar i första hand på att mannen ska dömas för våldtäkt, i andra hand för det nya brottet oaktsam våldtäkt.

Annons

Brottsrubriceringen oaktsam våldtäkt är en del i den nya sexualbrottslagstiftningen som började gälla förra året. Bara ett fåtal personer har dömts enligt den nya lagen.

Som stöd i bevisningen ska det finnas två vittnen som varit i kontakt med kvinnan kort efter händelsen.

Den åtalade mannen har i ett sms till Sydsvenskan meddelat att han tar timeout från sina uppdrag.

Lars-Ingvar Ljungman är förbundsordförande för Moderaterna i Skåne.

– Vi har en policy som säger att när sådant här händer ska man ta en så kallad timeout från sina politiska uppdrag. Han är faktiskt inte dömd för något, säger Lars-Ingvar Ljungman till Sydsvenskan.

– Sedan får utgången av det här bestämma. Blir det så att han blir fälld kommer vi säkert att kräva att han lämnar sina politiska uppdrag. Skulle han bli frikänd är det förmodligen fritt fram att komma tillbaka, fortsätter han.

Peter LindgrenSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons