Annons
Kultur

Snärtigt och bitskt av Sveriges svar på Kinsella

Den gamla pojkvännen från gymnasiet? Eller lillasysterns nya pojkvän? Jo, visst handlar det om relationer i Sara Molins debut. Men också om kärleken till böcker och glimtar av en lärares hårda vardag. Recensenten Inger Melin blir förtjust.
bokrecension • Publicerad 23 februari 2020
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.
Foto: Kajsa Göransson

Som en öppen bok

Feelgood

Författare: Sara Molin

Förlag: Norstedts

Det finns en väldig poäng i att läsa om en hjältinna som lever för att läsa. När Clara tvingas gå på fest sitter hon och läser ”Kejsarn av Portugallien” i smyg. Om en namne, faktiskt. Det finns flera blinkningar åt läsaren: som att Clara blir utskälld av en kollega för att hon läser en bok av Sophie Kinsella – men vem gör inte det?

Sara Molin påminner om Kinsella, och det bör hon knappast vara ledsen för. ”Som en öppen bok” innehåller det som spelar rakt på hjärtesträngarna: en lätt vilsen hjältinna och de något trassliga banden till hennes krisande familj, försöken att hitta en bra partner, missförstånd (som läsaren elegant kan genomskåda), lögner, sunkiga detaljer från en stressad vardag och lagom svåra problem som garanterat reds ut och infriar löftet om feelgood.

”Hon skriver lättläst och hon är fena på roliga liknelser typ ”hans röst är len som pälsen på en kattungemage”.”
Annons

Men Sara Molin har dessutom ett par trumf på hand för läsarna. Halleluja – ingen av hjältarna är stenrik (i alla fall inte så det syns). En av dem har till och med ett jobb med ganska låg status. Allvarligt: när det kommer till manliga kärleksobjekt i populärlitteratur ska de ofta vara extremt rika och mäktiga – i allt från ”Fifty shades of grey” till ”Twilight”. Utan att avslöja för mycket kan man glädjas åt att Molin istället lyfter egenskaper som hjälpsamhet, huslighet och inte minst litteratursmak.

”Som en öppen bok” är Sara Molins debutbok. Hon skriver lättläst och hon är fena på roliga liknelser typ ”hans röst är len som pälsen på en kattungemage”. Hon har sagt i en intervju att hon helst skriver om relationer, och att underhålla räcker som syfte. Men även om ”Som en öppen bok” nu lanseras med ett rosa och sockrat omslag, så finns det beska inslag som biter sig fast och kanske blir en egen bok en dag.

”Det är snärtigt och bitskt. Inte minst när det gäller synen på litteratur.”

Sara Molin är gymnasielärare i svenska och svenska som andraspråk. Clara är lärare i en skola där rektor går ner i brygga när föräldrar ställer krav, där lärarna ska vara roliga ”edutainers” och slå kullerbyttor och där eleverna måste jagas med blåslampa för att ta sig genom kurserna.

Det är snärtigt och bitskt. Inte minst när det gäller synen på litteratur. Claras kollegor vill att skolan gör sig av med ”lättlästa” böcker som ”Cirkeln”. Clara kämpar förstås emot: hon själv älskar Kulla-Gulla, läser fortfarande Lotta-böckerna när hon blir stressad och försöker väcka elevernas läslust med sina egna boktips. När Clara lessnar och söker sig ett nytt jobb, håller hon ett vackert tal om varför läsning är så viktigt. Och hennes egen väg dit har inte gått via någon litteraturkanon, utan via Narnia och ”Unga kvinnor”.

Och vägen genom ”Som en öppen bok”? Absolut till en trevlig läskväll.

Inger MelinSkicka e-post
Annons
Annons
Annons
Annons