Kultur

The politician – inte bara för politiknördar

Netflix nya dramedi är en ohämmad blandning av svart humor, politik och en aning musik.
Publicerad 3 oktober 2019
Detta är en recension i Ystads Allehanda. En recension är en kritikers bedömning av ett konstnärligt verk.

The politician 1

Dramakomedi

Streamas på Netflix

Jag väntade mig mer musik när den hyllade ”Glee”-regissören Ryan Murphy gav sig på sin första Netflixserie. Går det att göra annat när man placerat Broadways just nu mest hyllade musikalstjärna, Ben Platt, i huvudrollen?

Tydligen. Visst sjungs det en del, men det är bara i undantagsfall på tillfällen som naturligt behöver sång, som begravningar. Det får en dock mest att undra varför en kille som endast är intresserad av sin politikerkarriär samtidigt har tid att hålla igång en rent magisk sångröst.

Det hade inte skadat om Ben Platt hade fått sjunga lite mer i ”The Politician”.
Det hade inte skadat om Ben Platt hade fått sjunga lite mer i ”The Politician”.Foto: Courtesy of NETFLIX

Trots detta har ”The politician” något speciellt. Serien kretsar kring en grupp brådmogna high scool-elever, med den unge och rike Payton Hobart (Ben Platt) i fokus. Han har siktet inställt på att bli Amerikas president, och för det behövs en fläckfri bakgrund som skolrådsordförande och en efterföljande utbildning på Harvard. Såklart går det inte riktigt som det är tänkt, men det här är ingen vanlig high school-komedi. Den satiriska humorn är i sitt esse mycket tack vare att temat är särskilt aktuellt i USA, men även för oss som inte är intresserade av snårigheterna och de outtalade reglerna i amerikansk politik finns här en hel del att hämta. Som att serien på sina åtta avsnitt hinner med att tackla ämnen som sexuell fluiditet, medelålderskriser och könsnormer, men också har plats för absurda sidospår om Münchhausens syndrom, förgiftningar, mordförsök och självmord. Karaktärerna är sina snäva ramar och tydliga brister till trots mångbottnade och lätta att tycka om. Jag vågar lova att serien sticker ut – på ett bra sätt.

Gwyneth Paltrow spelar Payton Howards mamma i ”The politician”.
Gwyneth Paltrow spelar Payton Howards mamma i ”The politician”.Foto: Courtesy of NETFLIX
Elin Thornberg