Kultur

Till SR:s musikansvariga: Lägg inte ner P2 Världen!

Musikkrönika Artikeln publicerades
När Sveriges Radio snart stänger sin webbkanal P2 Världen minskar utbudet av musik från världens hörn dramatiskt. Här ses två medlemmar i den iranska ensemblen Negar Ezazi.
Foto: Vahid Salemi
När Sveriges Radio snart stänger sin webbkanal P2 Världen minskar utbudet av musik från världens hörn dramatiskt. Här ses två medlemmar i den iranska ensemblen Negar Ezazi.

Tre webbkanaler släcks i sommar. Förändringar är nödvändiga, anser kulturredaktören Sune Johannesson men kan inte förstå hur public service tänker när de krymper världen. För det är just det som sker när P2 Världen stängs.

Jag är en radioit, lurarna är på i stort sett hela arbetsdagen och hemma strömmar ljudet ofta från någon radiokanal eller webbsändning. Sveriges Radio har ett fantastiskt utbud, och som hängiven klassisk musikälskare kan jag inte nog tacka musikradion P2 för alla underbara musiktimmar, allt från direktsänd opera till dokumentärer och förmiddagsprogram.

Tack vare webbsändningarna kan jag numera också ta del av det klassiska utbudet under dagtid. Den musikpaus som inträffar i tablån vid 13-tiden är inte längre ett bekymmer, så länge jag låter webben styra.

Därför blir jag orolig av beskedet från Anna-Karin Larsson, musikansvarig på Sveriges Radio. På sin blogg på radions webb meddelar hon att tre webbkanaler kommer att stängas den 30 juni: P2 Klassiskt, P2 Världen och P3 Star.

Sistnämnda har jag ingen relation till, men de två övriga! P2 Klassiskt är klassisk musik. Punkt slut. Fantastisk tillgång när det är just det jag vill ha. Inga ord, ingen annan genre. Larsson menar att ”behovet av en parallell digital kanal för klassisk musik har minskat” under senare år och låter därför P2-kanalen bli ensam kvar.

Det innebär att min valfrihet krymper, och jag kan inte längre ersätta de inslag jag inte uppskattar med musik. Men ok, ingen radikal försämring.

Det anser jag dock att det blir när P2 Världen stänger. I en tid av ökad rörlighet och med ett allt kraftigare behov av förståelse, insikter och kunskap om världens alla kulturer är den här webbkanalen inte bara bra, jag ser den som helt nödvändig.

Istället för att lägga ner skulle ytterligare liknande universella musikkanaler startas. Det borde ligga i Sveriges Radios uppdrag att göra världen större, inte mindre. Fortfarande dominerar svensk, brittisk och amerikansk musik musikutbudet i Sveriges Radio. Varför blickas det inte mer ut i Europa? Här finns en rik musikskatt. Och varför inte mer arabisk eller latinamerikansk musik? Minst lika rika musikskatter där!

I det perspektivet är P2 Världen guld värd. Den gör att jag, och andra nyfikna musiklyssnare, ges en möjlighet till nya upptäckter. Musikansvariga Anna-Karin Larsson motiverar beslutet så här: ”P2 Världens utbud finns kvar i programmet Klingan och i P2 Live Folk- och världsmusik. Även programmet Kalejdoskop rymmer en hel del folk- och världsmusik.”

Det betyder en minskning från ett dagligt strömmande utbud till några få nischade inslag i veckan. Sorgligt! Lägg inte ner P2 Världen!

Lite mer

Tre tips

1 Kronos Quartet i världen

Alltså. Kronos-kvartetten! Deras orädda och nyfikna attityd till musikens värld är föredömlig. Nyligen kom nya cd:n ”Placeless”, där de musicerar tillsammans med den persiska musikens syskon Mahsa och Marjan.

2 Glass live på Live

Den amerikanske minimalisten var i Malmö för två år sedan, men söndagen den 26 maj återvänder han till Malmö Live. Nu har han med sig hela sin 50-årsjubilerande ensemble. Unikt spännande.

3 Lockande jazzigt utbud

Ystad är Skånes jazzigaste stad. Utan tvekan. Förutom jazzcafé och sommarens stora jazzfestival kryddar de 2019 med en jazzfest redan i månadsskiftet maj/juni. Landets jazzföreningar är på besök, och på kvällarna bjuds det på en lockande mix av artister på teatern.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.