Annons
Kultur

Tusen intima brev ska ge ny bild av TS Eliot

1131 brev skrivna av den geniförklarade poeten TS Eliot till sin musa och förtrogna Emily Hale ska för första gången läsas av eftervärlden.
Litteratur • Publicerad 3 januari 2020
De över tusen brev från TS Eliot har varit förseglade i mer än 60 år.
De över tusen brev från TS Eliot har varit förseglade i mer än 60 år.Foto: Shelley Szwast

Breven av TS Eliot skrevs mellan 1930 och 1956 och donerades av Emily Hale till Princetons universitetsbibliotek i USA, skriver The Guardian.

Där har de legat förseglad i tolv trälådor i över 60 år. Hales krav var att ingen skulle få läsa breven förrän 50 år efter parets bortgång. Han dog 1965 och hon 1969.

"Decenniets största"

Annons

Förhoppningen är att breven kan ge ytterligare insikter i Eliots liv och författarskap samt hans förhållande till Emily Hale, som länge varit föremål för spekulationer.

- Det är kanske decenniets största litteraturhändelse. Jag känner inte till något som är mer efterlängtat och betydelsefullt, säger TS Eliot-forskaren Anthony Cuda till nyhetsbyrån AP.

Emily Hale och TS Eliot i Vermont 1946. (via AP)  NYR401
Emily Hale och TS Eliot i Vermont 1946. (via AP) NYR401Foto: Princeton University Library

Breven som Hale skrev till Eliot lät författaren samtidigt bränna, enligt biografiskrivare.

- Deras relation måste ha varit oerhört viktig och deras korrespondens måste ha varit anmärkningsvärt intim för att han skulle vara så bekymrad, säger Anthony Cuda.

Fick Nobelpriset

Emily Hale och TS Eliot möttes för första gången 1912 i amerikanska Cambridge när Eliot studerade vid Harvard. De återupptog sin vänskap 1927. Då hade författaren emigrerat till Storbritannien, medan Hale lärde ut drama vid amerikanska universitet.

TS Eliot räknas som en av 1900-talets mest inflytelserika författare. 1948 tilldelades han Nobelpriset i litteratur. (TT)

Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons