Annons
Kultur

Tv-serier rensar ut blackface

Tv • Publicerad 28 juni 2020
Några av de fiktiva medarbetarna i den amerikanska komediserien "The office". Arkivbild.
Några av de fiktiva medarbetarna i den amerikanska komediserien "The office". Arkivbild.Foto: NBC

I svallvågorna av Black lives matter-protesterna nagelfar Hollywood sina arkiv efter gamla synder som kan tänkas väcka anstöt i dag.

Senaste exemplet är NBC, som har klippt om en scen i komediserien "The office", skriver Variety.

Annons

Det rör sig om ett avsnitt från 2012 där en skådespelare med så kallat blackface skymtar förbi när rollfiguren Dwight firar traditionell nederländsk jul med en svartsminkad "Zwarte Piet", vilket får hans kollegor på kontoret att protestera.

Innan dess plockade strömningstjänster bort ett helt avsnitt av komediserien "Community" där Ken Jeongs rollfigur Mr Chang spelar rollspelet "Dungeons & dragons" svartmålad som en "dark elf".

Tidigare har flera avsnitt av "30 rock" och "Scrubs" plockats bort eftersom de har haft scener med mörksminkade vita skådespelare.

I veckan följde också programledaren Jimmy Kimmel andras exempel och bad om ursäkt för att han använt blackface i sketcher under 1990-talet, rapporterar CNN.

"Blackface" är från början en amerikansk form av teatersminkning för att stereotypiskt porträttera mörkhyade, och betraktas i dag som rasistiskt.

TT
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons