Varm sommar gav tidig pumpaskörd: Lagret i Löderup har fyllts till bredden – och höjden
Leif Nilsson tar sig uppför stegen och balanserar sig fram på kanterna av de fullastade pallkragarna, som har staplats fem meter på höjden i lagerhallen.
Det rör sig om 7 000-8 000 lådor. En miljon kilo pumpor har lyfts in och tvättats och fälten gapar tomma sedan en dryg vecka.
Skörden i år blev klar flera veckor tidigare än normalt på grund av den varma sommaren.
– Vi fick börja tidigt, en varm sommar ger tidig mognad, säger Leif Nilsson.
I augusti skars pumporna av stjälken ute i fält, där fick de sedan ligga ett tag innan de plockades in. Det gäller att få in skörden innan frosten biter och i fjor när det var blött hade Leif Nilsson och hans anställda svårt att komma ut på åkrarna.
Men för varmt väder är inte heller bra. Längre ner i Europa har pumpaodlarna i år varit oroliga för att frukterna skulle börja koka i fälten och därmed förstöras. Leif Nilsson tycker dock att hållbarheten på hans skörd ser bra ut i år.
– Vissa år har man fått slänga 30 procent. Men det kommer bättre och bättre sorter och vi har väl lärt oss mer rent odlingsmässigt, säger han.
”I handeln är man lite rädda för att få pumpor över”
Det har snart gått 30 år sedan han började odla pumpor i liten skala. Sedan dess har det bara växt i takt med att intresset för pumpor ökat – både till halloweenfiranden och i de svenska köken.
– Ska vi öka mer får vi bygga ett hus till, konstaterar Leif Nilsson.
I år är första gången som han använder lagerhallen – som kom på plats i fjor – fullt ut. För tillfället är 20 anställda på plats och packar ihop leveranserna.
– Nu återstår det bara att sälja, säger Leif Nilsson och blickar ut över den febrila aktiviteten.
Det må vara ett tag kvar till halloweenfirandet men det är nu de stora beställningarna från handeln börjar komma in.
– Sen har vi ungefär två veckor på oss. I handeln är man lite rädda för att få pumpor över, där är ju ett visst bäst före-datum på dem, säger Leif Nilsson.
De flesta av pumporna från Löderup säljs inom Sverige men en del exporteras också till Danmark, Finland och Polen.
I dagsläget odlar Leif Nilsson runt 50 olika sorters pumpa.
– Det blir alltid några nya att prova, säger han.
Ungefär 80 procent av skörden utgörs av halloweenpumpor som blir till prydnadsgubbar medan resten hamnar på restaurang- och middagsbord.
Butternut squash är en pumpa som har blivit allt mer populär i matlagning. Med hjälp av den nya lagringsanläggningen hoppas Leif Nilsson kunna konkurrera bättre med de utländska odlarna som importerar till Sverige.
– Vi provar att lagra lite längre i år och jag tror att vi kan hålla dem långt in på våren, kanske till mars. Vi har hittat en bra sort nu som både är hållbar och som har en bra storlek, säger han.
Hans egen favorit är en vackert grön, stor och knotig sort: muscatpumpan.
– Den är himla god och har lite mer smak, säger Leif Nilsson, tar fram kniven och bjuder på en bit.