Annons

Varm sommar gav tidig pumpaskörd: Lagret i Löderup har fyllts till bredden – och höjden

Det som började i liten skala har växt till att fylla en hel lagerhall och tusentals med pallkragar.
Trots att det är ett tag kvar till halloween är pumpakommersen i Löderup i full gång – och i år blev skörden klar extra tidigt.
Löderup • Publicerad 14 oktober 2018
Leif Nilssons lager har fyllts till taket med pumpor.
Leif Nilssons lager har fyllts till taket med pumpor.Foto: Mark Hanlon

Leif Nilsson tar sig uppför stegen och balanserar sig fram på kanterna av de fullastade pallkragarna, som har staplats fem meter på höjden i lagerhallen.

Det rör sig om 7 000-8 000 lådor. En miljon kilo pumpor har lyfts in och tvättats och fälten gapar tomma sedan en dryg vecka.

Annons

Skörden i år blev klar flera veckor tidigare än normalt på grund av den varma sommaren.

– Vi fick börja tidigt, en varm sommar ger tidig mognad, säger Leif Nilsson.

Det är inte långt kvar mellan huvud och tak när Leif Nilsson klättrat upp på de höga staplarna med pumpalådor.
Det är inte långt kvar mellan huvud och tak när Leif Nilsson klättrat upp på de höga staplarna med pumpalådor.Foto: Mark Hanlon

I augusti skars pumporna av stjälken ute i fält, där fick de sedan ligga ett tag innan de plockades in. Det gäller att få in skörden innan frosten biter och i fjor när det var blött hade Leif Nilsson och hans anställda svårt att komma ut på åkrarna.

Men för varmt väder är inte heller bra. Längre ner i Europa har pumpaodlarna i år varit oroliga för att frukterna skulle börja koka i fälten och därmed förstöras. Leif Nilsson tycker dock att hållbarheten på hans skörd ser bra ut i år.

– Vissa år har man fått slänga 30 procent. Men det kommer bättre och bättre sorter och vi har väl lärt oss mer rent odlingsmässigt, säger han.

”I handeln är man lite rädda för att få pumpor över”

Det har snart gått 30 år sedan han började odla pumpor i liten skala. Sedan dess har det bara växt i takt med att intresset för pumpor ökat – både till halloweenfiranden och i de svenska köken.

– Ska vi öka mer får vi bygga ett hus till, konstaterar Leif Nilsson.

I år är första gången som han använder lagerhallen – som kom på plats i fjor – fullt ut. För tillfället är 20 anställda på plats och packar ihop leveranserna.

– Nu återstår det bara att sälja, säger Leif Nilsson och blickar ut över den febrila aktiviteten.

20 anställda behövs när pumpasäsongen i Löderup är som mest hektisk.
20 anställda behövs när pumpasäsongen i Löderup är som mest hektisk.Foto: Mark Hanlon
Halloweenpumpor odlas i tre storleksklasser. De här som ska levereras till Ica tillhör de mindre och väger som högst tre kilo.
Halloweenpumpor odlas i tre storleksklasser. De här som ska levereras till Ica tillhör de mindre och väger som högst tre kilo.Foto: Mark Hanlon

Det må vara ett tag kvar till halloweenfirandet men det är nu de stora beställningarna från handeln börjar komma in.

Annons

– Sen har vi ungefär två veckor på oss. I handeln är man lite rädda för att få pumpor över, där är ju ett visst bäst före-datum på dem, säger Leif Nilsson.

De flesta av pumporna från Löderup säljs inom Sverige men en del exporteras också till Danmark, Finland och Polen.

Under några intensiva veckor ska halloweenpumporna – runt 800 ton – hinna säljas.
Under några intensiva veckor ska halloweenpumporna – runt 800 ton – hinna säljas.Foto: Mark Hanlon
Antalet pumpasorter som odlas i Löderup är många.
Antalet pumpasorter som odlas i Löderup är många.Foto: Mark Hanlon

I dagsläget odlar Leif Nilsson runt 50 olika sorters pumpa.

– Det blir alltid några nya att prova, säger han.

Ungefär 80 procent av skörden utgörs av halloweenpumpor som blir till prydnadsgubbar medan resten hamnar på restaurang- och middagsbord.

Butternut squash är en pumpa som har blivit allt mer populär i matlagning. Med hjälp av den nya lagringsanläggningen hoppas Leif Nilsson kunna konkurrera bättre med de utländska odlarna som importerar till Sverige.

– Vi provar att lagra lite längre i år och jag tror att vi kan hålla dem långt in på våren, kanske till mars. Vi har hittat en bra sort nu som både är hållbar och som har en bra storlek, säger han.

Hans egen favorit är en vackert grön, stor och knotig sort: muscatpumpan.

– Den är himla god och har lite mer smak, säger Leif Nilsson, tar fram kniven och bjuder på en bit.

Muscatpumpan är en saftig sort – och Leif Nilssons egen favorit när det kommer till matlagning.
Muscatpumpan är en saftig sort – och Leif Nilssons egen favorit när det kommer till matlagning.Foto: Mark Hanlon
Mattias LundvallSkicka e-post
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons