Westford gav sin bild av våldet

Ystad Artikeln publicerades

Den folkkära polisen Ewa-Gun Westford lockade ett 50-tal åhörare till ett estradsamtal på Konstmuseet om våld mot kvinnor.

Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne och Freezonens och FN Ystad-Österlens ordförande, Marie-Louise Wentzel, på söndagens arrangemang.
Foto: Fredrik Sjöstrand
Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne och Freezonens och FN Ystad-Österlens ordförande, Marie-Louise Wentzel, på söndagens arrangemang.

På söndagen var det FN:s internationella dag för att uppmärksamma våld mot kvinnor.

Freezonen bjöd in till estradsamtal med Ewa-Gun Westford, kommunikatör för Polisen i Skåne. Hon är en profil inom polisen och en populär föreläsare.

Trots ämnet lyckas hon lätta upp stämningen och få publiken att skratta ibland, med anekdoter från uppväxten i Borrby och fräna observationer från sitt yrkesliv.

Men allvaret var förstås ständigt närvarande. Många i publiken blev särskilt gripna när Ewa-Gun Westford berättade hur hon och en kollega kallats ut en fin villa i de rika kvarteren i Malmö, när hon var i 20-årsåldern.

– Mannen hade slagit sin hustru sönder och samman. Jag glömmer det aldrig. Han gjorde tydligen ofta det. Och vet ni, jag träffade honom för några veckor sedan.

– Han är i dag i 85-årsåldern. Jag kom till ett sammanhang, och där satt han! Det var svårt. Inte vet jag vad han har inom sig, men ända sedan den händelsen för så många år sedan så känner jag att jag har en sorts band med den mannen. Jag chockades svårt av den händelsen när jag var ung naiv polis. I dag vet jag att våld mot kvinnor händer i alla miljöer, berättade Ewa-Gun Westford.

Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Ystads Allehanda och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.