Nyheter

Gillet erbjuds ansvaret för gården

För att Tjörnedalagården inte ska gå under genom interna konflikter erbjuder nu ägaren Österlens Konstnärsgille att ta över hela ansvaret för gården. Turerna kring konstrundans nav tar en helt ny vändning.
Nyheter • Publicerad 4 januari 2012
Österlens Konstnärsgille erbjuds nu ta över ansvaret för Tjörnedalagården. Styrelsen för stiftelsen som äger gården är beredd att ställa sina platser till förfogande.
Österlens Konstnärsgille erbjuds nu ta över ansvaret för Tjörnedalagården. Styrelsen för stiftelsen som äger gården är beredd att ställa sina platser till förfogande.Foto: Bass Nilsson

Erbjudandet från ägaren Stiftelsen Tjörnedala meddelas gillet i ett öppet brev. I brevet som är signerat stiftelsens hela styrelse står att gillets attityd gentemot stiftelsen märkbart hårdnat. Såväl ordförande Jan Dahlgren som talesmannen Bu Hultén har i en rad attacker uttalat sig på ett sätt som uttrycker stark misstro mot stiftelsens styrelse. I skrivelser, på möten och i tidningsartiklar. Öskg har även anmält stiftelsen till länsstyrelsen, som är tillsynsmyndighet för stiftelsen, för både stadgebrott och bristande underhåll.

I brevet står också att "Stiftelsens styrelse har utan motattacker uthärdat dessa offentliga skymfande tillmälen från Öskgs sida. Vi har uthärdat av omsorg om Tjörnedalas varumärke och rykte. Öskgs angrepp riskerar att skada gården och en offentlig polemik skulle ha gjort saken värre."

-Jag tycker det är sorgligt att vi tvingas ta detta steg, men det är nödvändigt, säger Stiftelsens ordförande Anders Westerberg.

Stiftelsens styrelse avgår om Öskg kan anmäla fem nya ledamöter till styrelsen. En förutsättning för att styrelsen ska avgå är dock att Kulturföreningen och Trädgårdsföreningen kan fortsätta sina verksamheter som idag.

-Det här är ett seriöst erbjudande som jag hoppas att Öskg besvarar.

Ytterligare ett skäl för att Öskg bör ta över ansvaret är att styrelsen anser det omöjligt att driva krog på gården om det inte kan ske i samverkan med gillet. Och gillet vill inte ha någon krog i gården.

-Vi har haft kontakt med flera krögare och alla har frågat hur det fungerar med samarbetet med Öskg och då har vi varit ärliga. Därför har vi kommit fram till att vi inte tror det är möjligt att hitta en ny krögare, säger Anders Westerberg.

I samband med att stiftelsen sökte en ny krögare förra vintern presenterade Öskg en egen vision för gården. En vision som bland annat bestod av ett minimuseum med österlenska konstnärer och en enklare servering med butik. Nu menar styrelsen att Öskg får chansen att förverkliga sin vision.

-Styrelsens beslut är det enda vettiga. Nu öppnas verkligen möjligheter för framtiden. Men ändå är det häpnadsväckande, säger Bo Hultén.

-Vi har under lång tid försökt få till stånd en dialog med gårdens ägare, men det har inte gått. Istället för att prata med oss vill man nu att vi tar över hela ansvaret.

Stiftelsens styrelse vill ha ett svar från gillet senast den 31 januari i år och det ska den få, lovar Bo Hultén.

-Öskg ska ha ett möte snarast möjligt då vi ska diskutera den nya situationen. Sen tror jag det är svårt att lösa alla gårdens problem på mindre än en månad. Det är nästan oförskämt att kräva ett så snabbt svar. Men när nu konsten får en chans att vara huvudaktör måste vi börja med att ha en diskussion om gårdens framtida funktion.

-Jag tycker också att kommunen måste engagera sig. Inte bara som bidragsgivare utan även formellt vara med på skutan.

Anders Westerberg tycker inte alls att en månad är kort tid.

-Det är många som är beroende av att gårdens framtid klaras ut. Beslut måste fattas så snart som möjligt.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.