Annons

Johanna Nylander: Mormors goda råd behövs nu

Att kunna hushålla med vad man har ligger i allas intresse.
Johanna Nylander
Ledare • Publicerad 28 november 2022
Johanna Nylander
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks i texten är skribentens egna.
Sylta och safta – och spara på stuvar, färgslattar och restbitar!
Sylta och safta – och spara på stuvar, färgslattar och restbitar!Foto: LEIF R JANSSON / TT

Min mormor var ung vuxen under andra världskriget. Hon arbetade som barnsköterska i en familj på en stor gård, och lärde sig god hushållning.

Jag minns med värme mormors skafferi med äppelmos, inkokta päron och syltburkar. Efter kriget serverades det alltid efterrätt efter maten och hon hade alltid riktigt smör på brödet. Som barn förstod jag inte varför hon envisades med det, ibland hårda pålägget, när Lätt & Lagom var så smidigt. Hon köpte torskhuvuden billigt av fiskhandlaren för att göra fiskpudding, och när hon någon jul hade en halv gris hemma så tog hon hand om allt. Jag tyckte bäst om köttbullarna.

Annons

Numera tänker jag ofta på mormor när jag handlar och vilka val jag har som hon aldrig fick. Kunskaperna som var livsnödvändiga för hennes generation är högaktuella i dag. Att ta vara på den mat som finns och få den att räcka och hålla länge, att lappa och laga och sylta och safta.

Kärvare tider är att vänta med inflation och höga energipriser. Alla drabbas när varor och tjänster blir dyrare att producera. De nu aviserade räntehöjningarna kommer slå hårt mot hushållsekonomin, och det är ett stort politiskt misstag att ränteavdraget inte fasades ut när räntan var nästintill obefintlig. Då hade vanan att amortera varit mer etablerad och avdraget hade till och med kunnat återinföras tillfälligt om räntan blev hög.

”Erfarenheterna från civilsamhället under svunna krigstider måste uppvärderas.”

Många hushåll lever redan med små marginaler, och har få möjligheter att göra stora förändringar i vardagen. Alla slantar som har gått att vända på är för många redan vända. För dessa måste politiken vara vaksam och bistå med rätt åtgärder. Erfarenheterna från civilsamhället under svunna krigstider måste uppvärderas. Förutsättningarna är annorlunda nu, men äldre generationers hushållningskunskap räddade liv.

Att klara självförsörjningen är viktigt för försvarsförmågan. Att fler hushåll kan försörja sig själva måste ha hög prioritet för den nya regeringen om landet ska ta sig ur kommande kris i med ekonomin i behåll. Därför är det extra illa att regeringen inte sänkte sparskatten på ISK-konton när den hade chansen. Nu fördubblas den istället och fler kommer dra sig för att spara. Att få fler in i arbete med ett höjt grundavdrag eller nytt jobbskatteavdrag är en annan reform som hitintills uteblivit.

En högre självförsörjningsgrad handlar inte bara om inkomster, utan också om att göra det lättare att klara sig på mindre om det behövs. Högre kostnader för näringslivet riskerar leda till uppsägningar och fler som kommer behöva ställa om på arbetsmarknaden. Fler behöver redan nu se över sina utgifter och se hur stora prisökningar man klarar av. God hushållning är viktigare än på länge.

Johanna Nylander är fristående krönikör på ledarsidan.

Annons
Annons
Annons
Annons