Bilagor

Andrea Grapengiesser: Art Walk gör mig nyfiken

Bilagor Artikeln publicerades
Rachel Tess har byggt upp en livaktig och uppmärksammad verksamhet utanför KIvik.
Foto:Peter Åklundh
Rachel Tess har byggt upp en livaktig och uppmärksammad verksamhet utanför KIvik.

De folkliga konstevenemangen växer sig allt starkare, konstaterar kulturskribenten Andrea Grapengiesser och ser all konståkning som en del av denna rörelse. Bland årets nyheter ser hon fram emot en promenad där konsten möter naturen.

1 Folkfesten

Påskens konståkning på Österlen är ett jippo och som mycket annat inom konstvärlden handlar det inte i första hand om konstupplevelsen. Oavsett utgångspunkt, finns viktiga poänger med en konstrunda som till exempel konstnärernas möte med publiken och möjligheten för utövare och gallerister att nå fler än de redan invigda. Öskg:s konstrunda har vuxit till en folkfest och dessutom spridit sig runt om i landet. Grundidén är enkel, de lokala konstnärerna öppnar sina ateljéer för allmänheten och allt (nästan) är till salu utan mellanhänder. De folkliga konstevenemangen ligger i tiden och har slagit igenom på många håll inte minst i storstaden där köerna är långa till Vårsalongen på Liljevalchs liksom konstmässor som Supermarket, Market Art Fair och Affordable Art Fair.

2 Konstvandring

Något som gör mig nyfiken är den Art Walk som inleds i samband med konstrundan. Konstnärerna Malin Schønbeck, Elin Kristine Johansson och Emma Karp Lundström har skapat installationer längs en naturslinga. Verken är gjorda på plats, inspirerade av den omgivande naturen. Projektet är ett samarbete mellan Öskg och Stiftelsen Skånska Landskap.

3 Performance hos Rachel Tess

Hos Rachel Tess på Gladeholm 1 visas performance. Genom MARC, ett Artist-in-Residency-program har hon placerat Kivik på kartan över modern internationell scenkonst. "Scratch" är ett pågående samarbete mellan Rachel Tess, fotografen Luis Alberto Rodriguez och ljuddesignern Uli Ruchlinski där man utgår från 13 fotografier. Olika kontexter undersöks och bilderna dekonstrueras. Varje fotografiskt dokument ligger till grund för ett performance eller porträtt som presenteras var för sig och tillsammans. För vägbeskrivning och tider se www.milvusart.se.

4 Gylleboverkets stenhuggarworkshop

Sen återstår att se vad som händer på Gylleboverket, en före detta skrot i Östra Vemmerlöv som är bas för ett nätverk samtidskonstnärer. I årets påskutställning visas video, skulptur, performance och installation av medlemmarna och inbjudna gästkonstnärer, Etta Säfve, Elin Maria Johansson, Grant Watkins, Jona Elfdahl, Irene Forsten, Gästkonstnär/Artist in Residence: Josefin Rasmuson (Stockholm), Gästkonstnär: Oscar Guermouche (Öland). ”Något blankt och svalt, något luftigt och glittrigt, något som knastrar till i handen, som doftar vår, fuktig jord och lövsprickning.” Gylleboverket håller Stenhuggarworkshop kl 12-16 och performance kl 14 samtliga dagar.