Nyheter

Loppisen ett jättejobb för föreningen

Lass efter lass med sjutumsplank och lastpallar går åt när Blentarps BK jobbar inför en av årets största händelser – den stora loppisen på idrottsplatsen som går av stapeln idag.
Nyheter • Publicerad 19 maj 2012
Simon Larsson och Axel Lindblad hjälper till med att lägga byggställningsplanken på plats.
Simon Larsson och Axel Lindblad hjälper till med att lägga byggställningsplanken på plats.Foto: Bass Nilsson

Resten av året är fotbollsplanen på Blentarps idrottsplats bara grön och slät. Men de två dagar som går åt till Blentarps BK:s årliga loppmarknad fylls planen av annat än fotbollspelare.

När YA hälsade på vid halvtiotiden i går morse hade ett gäng från klubben, unga och vuxna, redan kommit en bit på vägen med att montera upp borden till lördagens loppis.

Två hopsatta lastpallar för stadga i hörnen, och sedan enkla lastpallar under resten av de långa bordskivorna som består av rejäla sjutumsplankor. Konstruktionen är enkel men effektiv.

-Vi får låna brädorna av en ställningsbyggarfirma, det är jättebra för hade vi skaffat egna hade det blivit en fråga var man skulle förvara dem resten av året, säger Knut Landén som varit med om att ordna många loppmarknader genom åren inte bara i fotbollsklubben utan också i andra föreningssammanhang.

Loppisgeneralen Carina Kvarnerup leder det hela. I handen har hon kartan över vad de olika borden ska rymma när det väl är dags att fylla dem tidigt på lördagsmorgonen – och på ett lager några kilometer bort står ett annat gäng från klubben och packar ihop och sorterar alla loppissaker som samlats in ända sedan i höstas.

-Vi har åkt runt och samlat in grejer ända sedan i höstas. Vi annonserade inte förrän nu i vår – många verkar ha hittat oss ändå på något sätt.

Årets loppis är den fjärde som hålls på idrottsplatsen. Dessförinnan höll man till vid gamla lantmännenlokalen i Blentarps centrum.

-Flytten hit har varit ett enormt lyft, här finns rinnande vatten och ordentliga toaletter och vi kan ha servering så folk kan ta en fika, säger Carina Kvarnerup.

Och så tillägger hon stolt att det blev publikrekord i fjor – 1100 betalande besökare och därtill en mängd medföljande barn.

-En antikexpert från en veckotidning var här också och skrev om oss – det var hemskt roligt. Och de skrev om loppisen i morgon också så det kanske drar extra besökare.

I fjor testade klubben också för första gången ett nytt koncept – en och en halv timme in under loppmarknaden hålls en auktion på ett antal utvalda extra attraktiva föremål. Och den varianten blir det även i år.

Loppmarknaden är mycket viktig för klubbens ekonomi. Men den är viktig också på andra sätt, menar Carina Kvarnerup:

-Den betyder väldigt mycket för gemenskapen i klubben – den är vårt största arrangemang och det enda där precis alla är med.

När väl klockan slår 16 i morgon och de sista reakassarna har sålts återstår arbetet med att samla ihop allt som blivit kvar och ska till tippen och noga städa planen så att inga glasskärvor, skruvar eller annat farligt skräp finns kvar.

Men det jobbet går förvånansvärt fort.

-I fjor var vi faktiskt hoppackade och klara vid 17. Och sen firar vi med en rejäl fest på kvällen!

Ann-Louise Olander
Ulrika Wangel
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.