Nyheter

Här är man redan på väg att gå ihop

Borrby-Östra Hoby och Hammenhög-Stiby församlingar är på väg ihop och har lovat varandra att bli ett par. De första stegen tillsammans mot ett pastorat togs i går när församlingarnas anställda och politiker träffades.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2012
De förtroendevalda Bob Bjerding och Christer Mårtensson flankerar de båda prästerna Staffan Blomberg, Hammenhög-Stiby och Jonas Ahlner, Borrby-Östra Hoby.
De förtroendevalda Bob Bjerding och Christer Mårtensson flankerar de båda prästerna Staffan Blomberg, Hammenhög-Stiby och Jonas Ahlner, Borrby-Östra Hoby.Foto: Christian Andersson

Magnus Holst och Christina Räng från stiftet ledde arbetet under dagen som bestod av grupparbete och gemensamma diskussioner.

– Man har kommit långt här och det känns bra, säger stiftsadjunkt Magnus Holst. Stiftet har beslutat att alla enprästpastorat ska slås ihop med ett grannpastorat. Det är tungt att vara ensam präst.

I det tre församlingarna ser man positivt på ett samgående. Hammenhög och Stiby har vanan inne sedan de två församlingarna slogs ihop till ett pastorat 2008.

– Det ser bra ut, säger Christer Mårtensson, ordförande i kyrkonämnden Hammenhög-Stiby. Vi är två liknande församlingar, och vi blev glada när frågan kom från Borrby. Det kommer att bli ett lagom stort pastorat.

I framtiden hoppas man kunna minska en del kostnader genom samgåendet. Ingen personal kommer att sägas upp.

Enprästpastorat

Borrby är i dag ett enprästpastorat och hade pressen på sig att hitta en partner. Även om inte kyrkorådets ordförande Bob Bjerding vill säga det rent ut så fruktade man att bli lillebror om församlingen valde att gå till Simrishamn.

– Vi gjorde en analys och kom fram till att Hammenhög-Stiby passade oss bäst.

När stiftet har gett sin välsignelse kommer ett arbetsutskott att leda arbetet mot sammanslagningen 1 januari 2013.

Vem som blir pastoratets kyrkoherde är en öppen fråga. I dag finns det två att välja på Sonja Nilsson, Borrby Ö Hoby, och Staffan Blomberg, Hammenhög-Stiby.

– Eftersom Staffan Blomberg varit herde en lägre tid tycker jag det är ganska klart att han blir pastoratets kyrkoherde, säger Christer Mårtensson.

Borrbys Bob Bjerding vill inte föregripa arbetsutskottets arbete där frågan om kyrkoherde kommer att finnas på dagordningen.

Taner Caliskan
Gert Ljungqvist
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.