Annons
Nyheter

Tre gripna efter inbrott på äldreboende

Tre personer greps på torsdagseftermiddagen i Borrby efter den senaste tidens många stölder och inbrott. Så sent som natten till i torsdags utsattes Borrbyhemmet för inbrott.
Nyheter • Publicerad 14 augusti 2014
En av de boende på Borrbyhemmet fick sitt värdeskåp uppbrutet.Foto: Foto: Mark Hanlon
Tjuvarna gick in på minst tre av de boendes rum vid nattens inbrott på Borrbyhemmet.Foto: Foto: Mark Hanlon

- Det känns jättehemskt när sådant här händer. Gå in till gamla när de sover - har de som gör sånt ingen skam i kroppen? säger en trött Yvonne Andersson, enhetschef på Borrbyhemmet.

Sedan klockan fyra i morse har hon varit på benen. Det var då nattpersonalen ringde och berättade att det varit inbrott.

Annons

Det var bortåt kvart i fyra som larmet, som är kopplat till rörelsedetektorerna på en av de fem avdelningarna, började ljuda. Personalen skyndade sig dit för att se vad som hänt, i tron att någon boende till exempel gått upp och ramlat. Istället upptäckte de två uppbrutna nyckelskåp.

Exakt vad inkräktarna fått med sig är ännu oklart men de var inne på minst tre rum.

- En dam har berättat att någon varit inne på hennes rum och lyst med ficklampa. Hos en annan har de brutit upp värdeskåpet och tagit kontanter, förklarar Yvonne Andersson.

En tredje äldre dam fick sin handväska genomletad och tjuvarna har även rotat runt i ett personalförråd.

Mycket tyder på att gärningsmännen helt enkelt gått in genom en av entrédörrarna strax efter midnatt, oklart hur. Tjuvarna tycks alltså ha uppehållit sig i fastigheten under närmare fyra timmar.

Under natten stals även ett stödben på ett släp som stod parkerat vid en villa strax intill. Benet hittades utanför Borrbyhemmet.

Inbrottet på Borrbyhemmet är bara en incident i en rad av inbrott och stölder som de senaste veckorna drabbat orten. Vid ett stort polispådrag med flera patruller i går eftermiddag kunde tre personer gripas i centrala Borrby, misstänkta för inblandning i den senaste tiden incidenter.

Under kvällen skulle förhör hållas med de gripna.

- Vi har haft riktade insatser mot Borrby och det här är resultatet av dessa, kommenterar Claes Ekman, stationsbefäl vid polisen i Simrishamn.

På Borrbyhemmet återfann man under eftermiddagen lugnet efter nattens händelser.

- De drabbade mår bra. Personalen har lugnat på alla sätt och vis, säger Yvonne Andersson.

Lisa Kron
Torun Börtz
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons