Nyheter

Tuvan i Borrby öppnar igen

Tuvan öppnas igen. Avdelningen på Borrbyhemmet som varit stängd i många år behövs åter i äldreomsorgens tjänst. Och om beläggningen skulle svika är Ystads kommun spekulant på platser.
Nyheter • Publicerad 30 januari 2012

Fyra år har gått sedan avdelningen Tuvan stängdes. Anledningen då var ett besparingskrav och att det fanns lediga platser i särskilt boende som invånarna kunde flytta till.

Nu är läget ett annat.

-Vi har kö till korttidsboende och öppnar därför Tuvan, förklarar socialchef Roland Persson. Förklaringen till det ökade behovet av korttidsplatser är dels ökningen av antalet äldre och dels att det är så hårt tryck inom vården att patienterna skrivs ut allt snabbare. De klarar sig inte hemma och behöver komma in på ett boende en kort tid.

Tuvan består av nio platser. Planen var först att bara öppna fyra av dem. När detta rykte nådde Ystads kommun kom genast en förfrågan. Grannkommunen ville köpa in sig på resten av platserna.

-Men sedan dess har trycket ökat ytterligare här i Simrishamn. Vi behöver plötsligt alla platserna själv. Men om vårt behov visar sig kortvarigt får Ystad gärna köpa in sig. Vi måste hjälpas åt, säger Roland Persson.

Tuvan är inte renoverat på länge och badrummen är trånga. Dock finns ett gemensamt badrum som kan användas.

-Vi får använda det i befintligt skick. Men sen tror jag inte det är långt borta att vi måste besluta om en renovering. Kanske tar vi upp det redan i nästa års budget.

Ann-Louise Olander
Emma Lawesson
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.