Annons
Nyheter

Att fika ska sprida sig över världen

Vantalängan har i helgen haft besök av ungdomar från Jordens alla hörn. De har bott i militärtält och upplevt känslan av att campa mitt ute i skogen, sitta vid en lägereld och sjunga, kasta yxa och inte minst bada i Hallamöllas vattenfall. Men det gick snabbt och det var inte alla som föll för frestelsen.
Nyheter • Publicerad 5 september 2011
Redan klockan nio på morgonen var frukosten uppäten. Och det tog inte lång tid förrän det ropades efter fika, något alla lärt sig att älska och gärna gör gång på gång på gång under dagen. Så fika kommer snart vara ett välkänt begrepp världen över.
Redan klockan nio på morgonen var frukosten uppäten. Och det tog inte lång tid förrän det ropades efter fika, något alla lärt sig att älska och gärna gör gång på gång på gång under dagen. Så fika kommer snart vara ett välkänt begrepp världen över.Foto: Bass Nilsson
Karin Birch, också Rotarian, kom till lägret för att berätta om ett projekt de ska starta. Det handlar om att samla in pengar till katastrofboxar som innehåller allt en familj behöver. Bland annat ett sådant här tält som ungdomarna fick resa.
Karin Birch, också Rotarian, kom till lägret för att berätta om ett projekt de ska starta. Det handlar om att samla in pengar till katastrofboxar som innehåller allt en familj behöver. Bland annat ett sådant här tält som ungdomarna fick resa.Foto: 
Yuki Yazawa, Luisa Baucia och Tomoji Yamakano eldar skräp och laddar kanske för den kommande brännbollsturneringen.
Yuki Yazawa, Luisa Baucia och Tomoji Yamakano eldar skräp och laddar kanske för den kommande brännbollsturneringen.Foto: 
Matthew Kramer (Lion King), Lian Otto, Sven Gustafson, alla från USA och Mark van Leeuwen. Lejonmössan har Matthew köpt på Malmöfestivalen som han tyckte var toppen.
Matthew Kramer (Lion King), Lian Otto, Sven Gustafson, alla från USA och Mark van Leeuwen. Lejonmössan har Matthew köpt på Malmöfestivalen som han tyckte var toppen.Foto: 

– Det har varit en fantastisk helg, säger Ewa Carnbrand Håkansson som tillsammans med sin sambo Kennet Strömbeck, båda Rotarianer, och Andreas Strömbeck arrangerat lägret. Just Vantalängan passar så bra eftersom vi bor här intill och det är en sådan vacker plats.

Ungdomarna samlades på lördagen vid lunchtid hemma hos Ewa och Kennet för att därifrån vandra längs Verkeån till Hallamölla. Väl hemma igen fick de testa något som verkligen uppskattades nämligen att kasta yxa och skjuta gevär.

Annons

– Det var första gången jag höll i ett gevär, säger Tomoji Yamakamo från Japan. Jag trodde ett det skulle vara lätt men det vägde ju mycket. Yxkastning är mer min grej, det var kul.

De två dagarna i skogen var fyllda av olika aktiviteter, memory, nutidsorienterring, bollekar och andra samarbetslekar.

När mörkret föll och tälten var på plats och de älskade hamburgarna vilade som bomull i magen samlades alla 18 ungdomarna vid lägerelden och började med att sjunga respektive nationalsång.

Utbyte

De utländska ungdomarna kommer till Sverige antingen i januari eller juli och stannar ett år för att lära sig svenska. Rotarys studentutbyte är mycket populärt och kan utnyttjas av alla. All information om stipendier finns på Rotarys hemsida.

Intensivkurs

– De bor hos värdfamiljer och går i svenska skolor men inleder sitt år här med ett par veckor intensivkurs i svenska, berättar Ewa som känner att hon gör detta för att betala tillbaka för att hennes dotter Nicki fick ett Rotarystipendium för att resa till Turkiet.

– Det roligaste jag gjort i hela mitt liv, säger Nicki. Helt fantastiskt. Mycket mer givande än språkresor.

– Jag har varit i Sverige i sex månader och har hunnit med så otroligt mycket, säger Marc van Leewen, Sydafrika. Jag har till exempel varit i Stockholm tre gånger. Vår kultur i Sydafrika är så annorlunda er men själva basen vi står på är ändå rätt lika. Det jag känner nu är att jag, förutom att jag fått nya vänner, också vuxit som människa.

Taner Caliskan
Lollo Bark
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons