Nyheter

Stort intresse för utedagis

Planerna för ett kommande uteverksamhet fortskrider i Brösarp. Efter att ha samlat föräldrar till offentligt möte ska man nu gå vidare genom att sätta ihop en avsiktsförklaring och söka medel till projektanställningar.
Nyheter • Publicerad 10 maj 2011

I slutet av förra veckan träffade Gunbritt Johansson från Brösarps byagille föräldrar på Brösarps skola. Efter att ha skickat ut enkäter till alla föräldrar mellan 0-6 år står det nämligen klart att 75 procent är positiva till en utedagisverksamhet.

- Mötet gick jättebra, det kunde gärna ha fått kommit fler föräldrar men de som var där var väldigt taggade, säger Gunbritt Johansson.

Hon säger att det är en sak med enkäter men att man också ville ha ett möte för att förankra tankarna och informera om vad så kallade ur- och skurdagis egentligen handlar om.

- Det måste ju inte vara just Friluftsfrämjandets ur- och skurdagis, huvudsaken är att det handlar om uteverksamhet. Sedan är det frivilligt, vill barnen vara inne så får de vara det och samma sak med blöjbarnen som av praktiska skäl inte kan vara utomhus lika mycket. Vi har en underbar miljö i Brösarp och hoppas att vi kan bli ett pilotfall för fler byar för det finns ingen riktig ur- och skurverksamhet i sydöstra Skåne.

Visionen föddes när byagillet jobbade med den nya byplanen eftersom man tycker att det behövs en förnyelse för att locka fler att bosätta sig i Brösarp.

- Om man tittar på den senaste befolkningsprognosen för 2019 så är cirka 50 procent av invånarna över 60 år. Vi behöver ha in yngre generationer också, säger Gunbritt Johansson.

Nu tänker byagillet och Brösarps skola göra en avsiktsförklaring och söka pengar till projektanställning.

Taner Caliskan
Jenni Dahlgren
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.