Annons
Insändare

Eva Bramsvik Håkansson och Karin Voltaire: Styret missar det lokala näringslivets utveckling och ett stort antal arbetstillfällen

Vi vill skapa utveckling för Ystad och då är det viktigt att ta ställning för fler arbetstillfällen, ett starkt näringsliv och en god elförsörjning för hushåll och företag. Att därför säga ja till ny havsbaserad vindkraft ser vi som viktigt och nödvändigt, något som styret i Ystad inte håller med om.
Ystad • Publicerad 4 maj 2023
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Vindkraft till havs utanför Ystad föreslås två mil ut från kusten, och skulle kunna ses från högt belägna platser på land.
Vindkraft till havs utanför Ystad föreslås två mil ut från kusten, och skulle kunna ses från högt belägna platser på land.Foto: Arkiv

På senaste mötet med kommunstyrelsen behandlades en remiss från länsstyrelsen angående en ansökan om vindkraftsetablering i södra Östersjön.

Berörda kommuner längs sydkusten har fått möjlighet att yttra sig och samtidigt ställdes det krav på kommunerna att svara tydligt med ett nej eller ja till vindkraften i remissvaret.

Annons

Vi fick en presentation som visade att den planerade havsvindkraftsparken kommer att synas på långt håll från land på högt belägna platser exempelvis Ales stenar, Kåseberga. Anläggningen kommer att ligga mer än två mil ut i havet.

Vindkraftsparken till havs kommer att kunna försörja el till 1,5 miljoner hushåll i zon 3–4 samt skapa cirka 1 000 nya arbetstillfällen i vårt närområde.

Tro det eller ej men de partier som lovade mest i valet, att göra allt för att få mer el till Skåne, valde att inte svara alls, med andra ord varken ja eller nej. Varför denna tvekan?

Sverigedemokraterna med Jimmy Åkesson i spetsen har nyligen uttalat ett tydligt mål med att stoppa ny storskalig vindkraftsetablering och i stället prioritera mycket dyrare och mer tidskrävande kärnkraftsutbyggnad med oviss och osäker avfallshantering.

Är det så att Sverigedemokraterna i Ystad med Jan-Åke Isaksson i spetsen har så stor påverkan framförallt på Moderaterna och Kristdemokraterna, så att de väljer att bryta sina vallöften?

Oppositionen är fullt övertygade om att vi behöver alla typer av energislag för att få mer el i elnätet. Vi vill att näringslivet ska kunna expandera, att vi kan skapa fler arbetstillfällen i Ystad liksom att kunna möjliggöra prissänkningar på elen för alla.

Oppositionen yrkade på att Ystads kommun skulle svara ja till vindkraftsetableringen till havs och samtidigt skicka med åtgärdsförslag för att minska synupplevelsen av vindkraftsparken men tyvärr så röstade styret emot vårt yrkande.

Vi ser nu en stor risk med att styret har beslutat att Ystads kommun inte ska ta någon ställning för eller emot vindkraft till havs. Det kan innebära att Ystads kommun fortsättningsvis inte får delta eller yttra sig i planeringen av den havsbaserade vindkraften.

Framför allt oroar det oss att styret med Sverigedemokraterna inte tar ställning för det lokala näringslivets utveckling och nya arbetstillfällen. Vi vill aktivt arbeta för en utveckling av Ystad och då kan vi inte tveka när viktiga beslut ska fattas.

Eva Bramsvik Håkansson (C) och Karin Voltaire (S)

Annons
Annons
Annons
Annons