Annons
Insändare

Jan Ryden: Förvaltningsrättens dom – ett svidande nederlag för oppositionen i Simrishamns kommun

Förvaltningsrätten har nu äntligen meddelat sin dom avseende överklagandet av fullmäktiges beslut att inte bevilja barn- och utbildningsnämndens (bun) ledamöter ansvarsfrihet för verksamhetsåret 2019.
Simrishamn • Publicerad 2 november 2021
Detta är en opinionstext i Ystads Allehanda. Åsikter som uttrycks är skribentens egna.
Kommunhuset
KommunhusetFoto: Torun Börtz

De klagande har varit följande representanter för oppositionen, nämligen Christer Grankvist (S), Pia Ingvarsson (S), Lars Johansson (S), Karl-Erik Olsson (S), Christer Persson (ÖP) och Mats Sundbeck (V).

Överklagandet utgjordes av en sex sidor lång skrivelse i vilken man försökt leda i bevis att kommunfullmäktiges beslut fattats på felaktiga grunder. Särskilt har de klagande uppehållit sig vid och framfört sitt missnöje med att samtliga ledamöter/ersättare i nämnden kom att omfattas av beslutet om vägrad ansvarsfrihet.

Annons

De klagande hade menat, att ansvarsprövningen bort ske utifrån individuella och inte kollektiva grunder och att de ledamöter som tillhörde oppositionen inte skulle klandras för de revisionsanmärkningar som riktats mot nämnden.

Förvaltningsrätten har nu alltså meddelat sin dom, och denna innebär att man avslår överklagandet och att man inte på en enda punkt går de klagande till mötes. Rätten betonar dessutom, att man varit enig i sitt beslut.

Domen gick sålunda fullständigt emot det som de klagande anfört, och med tanke på den höga svansföring och den självgodhet vissa oppositionsföreträdare fört fram sina argument i den lokala debatten, kan avslaget inte beskrivas på annat sätt än som ett nesligt och svidande nederlag.

Särskilt besvärande, och rent av pinsamt, för de klagande är det att rätten med enbart några få rader avfärdar deras mångordiga resonemang i ansvarsfrågan.

Rätten framhåller kort och koncist, som om det borde vara ett allom bekant faktum, att ansvaret i nämnder i grunden är gemensamt, men att ledamöter även har ett enskilt ansvar och att det är kommunfullmäktige som har rätten att avgöra vem eller vilka som ska beviljas ansvarsfrihet.

Den argumentation som de klagande för i sin skrivelse visar dock att kunskaperna inom oppositionen i kommunen om kommunallagens bestämmelser om ansvarsprövning och om kommunfullmäktiges suveränitet är tämligen skrala, eller kanske rent av obefintliga.

Kanske kan emellertid den meddelade domen leda till att kunskaperna på området blir bättre, vilket i så fall skulle kunna få en gynnsam inverkan på klimatet och arbetet i barn-och utbildningsnämnden.

När de klagande nu fått ”papper på” att deras uppfattning i ansvarsfrågan konstaterats divergera från bestämmelserna i kommunallagen, skulle det vara intressant att få veta om de klagande är beredda att dra lärdom av det som framgår av domen och tacka förvaltningsrätten för lektionen? Eller kommer de att halsstarrigt fortsätta driva sin felaktiga och underkända uppfattning? Det återstår att se!

Jan Rydén, Skillinge

Annons
Annons
Annons
Annons