Annons
Nyheter

@10 Rubrik B Galliard:Lundkvist, Knutte och Vivan är i stan

Nyheter • Publicerad 6 maj 2005
Ulf Lundkvist med kråka.Bild: Mark Hanlon
Ulf Lundkvist med kråka.Bild: Mark HanlonFoto: 
2
2Foto: 
5
5Foto: 
Korvkiosken. En typisk vy från Nollberga.
Korvkiosken. En typisk vy från Nollberga.Foto: 
1
1Foto: 

Just nu ställer en välkänd doldis ställer ut sina verk på Galleri Max i Ystad: Ulf Lundkvist. Välkänd för DN:s läsare för sin tecknade seriefigur Assar, varmkorven från Nollberga, och hans kompisar. Ett exempel:

En man sitter på en restaurang med en tallrik soppa framför sig:

Annons

"Det ligger en hörapparat i soppan!!!!!"

Servitören: "Va?"

En kändis för sina serier, men en doldis för sitt måleri. Nu är det måleri och några etsningar vi får se på Max, men inte så länge till, den 7:e maj är sista dagen.

En större målning heter Snövit och en dvärg. Till höger i bilden står Snövit, lätt bedagad, och till vänster dvärgen med en stor näsa framskymtande bakom luvan. I bakgrunden en kran på spår. Den är från Norrköpings hamn, berättar Ulf. Föreställande får man väl kalla hans måleri. Breda penseldrag, kraftfull karaktäristik, som karikatyrer ungefär. Med humor, förstås, men med ett litet sorgset leende bakom hörnet.

Lundkvists målningar är i akryl och underlaget kan variera från en uttjänt rullgardin till kanske en jutesäck. Det handlar om återbruk, så miljövän han är. Utställningen är på tillsammans trettiosju verk.

Normalt skulle det nog behövas en Ford Transit eller så för att transportera utställningen, men bilderna är inte uppspikade på kilram.

Den fick plats på en skidstav, som konstnären rullade upp dem på innan han satte sig på tåget till Ystad. Titlarna har en viss betydelse, som Konsum, Uppsnofsad, Knutte och Vivan, Kråka. Mycket vardagssvenska titlar. Inte uppstramat, inga stora åthävor. Mer som "kökssoffekonst", dvs måleri med närhet.

Man kan inte undgå att känna igen sig. Ulf sade något om att han målar det han ser. Konstigare behöver det inte vara. Ändå är det med enkla former, en subtil färgskala och en träffsäker känsla för essensen, det karaktäristiska, som han förmedlar känslan av melankoli och man anar en saknad över det sönderfallande svenska folkhemmet. Som i Affär i solnedgång, som visar ett 40-talshus med stora tomma skyltfönster i bottenvåningen. I övervåningen ligger affärsföreståndarens lägenhet.

Något av ödsligheten i Edward Hoppers bilder finns det naturligtvis i en bild som denna. Men det är ödslighet transponerad till svenska förhållanden.

Man kan förstå konst som ett språk. Som jag ser det är Lundkvists bilder sagor från en sällsam värld, där sorg och humor lever sida vid sida, en värld som håller på att försvinna.

Annons

En doldis för sitt måleri, sa jag inledningsvis. Än så länge, borde jag nog ha lagt till.

Anders Breitholtz

Konst YSTAD
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons