Annons
Nyheter

Adonis och Roddy Doyle - hetast på bokmässan

Nyheter • Publicerad 30 maj 2005
Roddy Doyle är mannen bakom "The commitments" och "Paddy Clarke ha ha ha" och ett av affischnamnen för årets bokmässa i Göteborg. Foto: Jerry Bauer
Roddy Doyle är mannen bakom "The commitments" och "Paddy Clarke ha ha ha" och ett av affischnamnen för årets bokmässa i Göteborg. Foto: Jerry BauerFoto: 
Agne Zagrakalyte, poet, är en av ett 40-tal gästande litauer på bokmässan i Göteborg. Dessutom arrangeras jazzkonserter och en fotoutställning på temat Litauen under mässan. Foto: Paulius Mazuras
Agne Zagrakalyte, poet, är en av ett 40-tal gästande litauer på bokmässan i Göteborg. Dessutom arrangeras jazzkonserter och en fotoutställning på temat Litauen under mässan. Foto: Paulius MazurasFoto: 
Den syrianske poeten Adonis är ett av de stora namnen i världslitteraturen. I höst besöker han Sverige och Göteborg. Foto: Sven-Erik Sjöberg
Den syrianske poeten Adonis är ett av de stora namnen i världslitteraturen. I höst besöker han Sverige och Göteborg. Foto: Sven-Erik SjöbergFoto: 

Temat för årets bokmässa i Göteborg är Litauen. Men de stora författarnamnen är inte litauiska. Brittiska Jeanette Winterson, irländske Roddy Doyle och syrianske poeten Adonis hör till de riktiga publikdragarna.

På torsdagen offentliggjordes programmet för Bok och biblioteksmässan 2005, som hålls 29 september till 2 oktober i höst. Att temat är Litauen var känt sedan tidigare, nu är även det övriga programmet spikat. De populäraste programpunkterna är nästan varje år de som handlar om personlig utveckling. Kaj Pollacks föreläsningar med teman som "Att välja glädje" är till exempel alltid överfulla. Det har mässledningen tagit fasta på och ägnar i år en hel dag åt ämnet. Under rubriken "Sköna söndag" samlas föreläsningar om hur man undviker stress, om den hypade GI-maten och om livsåskådning.

Annons

- Vår publik lyssnar gärna på föredrag om hur man blir en bättre människa, det vet vi. Världen är stor och folk är vilsna. Jag tror man behöver verktyg att hålla sig i, säger mässans programchef Gunilla Sandin.

Oväntad kombination

Bland det viktigaste i planeringen av gäster och deras seminarier är att hitta nya infallsvinklar på de välkända namnen. Nyckelord har varit spännande möten och ett sådant hoppas man att höjdhopparen Stefan Holm ska stå för. Han samtalar med poeten Bob Hansson - ett udda par eller inte visar sig.

- Det handlar väldigt mycket om att sätta ihop folk så att vi får de här oväntade möten. Ett exempel är norska Per Petterson som samtalar med Anders Paulrud, för att deras författarskap har många likheter, säger Anna Falck, vd för bokmässan.

De kända författarnamnen är många, bland annat det nya brittiska stjärnskottet Susanna Clarke. Jeanette Winterson har varit på väg till mässan förut. Sist kom terrorattackerna den 11 september emellan, men nu gör hon ett nytt försök.

- Irländaren Roddy Doyle och brittiska Tracy Chevalier är två andra utländska namn. Poeten Adonis behöver jag kanske inte presentera. Och så är ju hela svenska författareliten här förstås, säger mässans vd Anna Falck.

Många från grannländerna

Som exempel på eliten ger hon Klas Östergren, Torgny Lindgren och Liza Marklund. Men även de övriga nordiska författarna får stor plats. Norska Dag Solstad är ett hett namn, precis som isländske Sjón som fick Nordiska rådets litteraturpris.

Och även om Litauen är ett litet land, med få översatta och ännu färre etablerade författarnamn, så är det ett land med ambitioner, menar Gunilla Sandin.

- Litauen är ett okänt litteraturlandskap, men ambitioner saknas inte. Framför allt har man många poeter. Man använder verkligen sin litteratur för att marknadsföra sig gentemot Europa. (TT Spektra)

Annons

Elin Viksten

Fakta/Bokmässan

+ Äger rum 29 september till 2 oktober i Göteborg.

+ I år har 775 föreläsare bjudits in att delta i över 400 programpunkter.

+ Det officiella temat är Litauens litteratur och kultur. Andra ämnen som tar stor plats är livsåskådning och hälsa, historia och barnlitteratur - som också hört till de vanligaste ämnena tidigare år.

+ En gemensam satsning av förlagen är "Expedition läsning", som ska föra ut barnlitteraturen.

+ Förutom litteratur visas i år också flera fotoutställningar. Bland annat en digital visning med nätverket Brudarna, som samlar kvinnliga pressfotografer.

LITTERATUR GÖTEBORG
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons