Nyheter

Allt om äggulorna

Nyheter • Publicerad 17 oktober 2007
Allt om äggulorna
Allt om äggulornaFoto: 

Tack vare mitt besök i Trelleborg förra veckan har vi återigen hamnat i äggens fantastiska värld. När det gäller äggen i Trelleborg med dubbla gulor då har jag sannerligen fått besked. Alla ni som ringt och inte fått svar eller blivit uppringda av mig får ursäkta men det har varit lite körigt och dessutom fungerade inte våra telefon under en hel efter ett kabelbrott i Kalmar(!?).

Men alla ni som har e-postat till mig har blivit lästa och sammanfattningsvis kan jag konstatera att det närmaste sanningen vi kan komma är att dubbla äggulor är genetiskt betingat och kanske gäller unga hönor i första hand men det har ingenting att göra med hormonbehandling, foder eller hur hönsgårdarna ser ut.

Så här skrev till exempel Leif Bendroth:

"Jag är uppvuxen på ett småbruk i Onslunda med höns under hela min uppväxt och där vi under ett par år även hade äggproduktion. C:a 300 värphöns. Ägg med två gulor är naturligtvis inget resultat av hormonbehandling eller liknande utan är genetiskt betingat. Det är således bara vissa hönor som har den egenskapen, och har inte alls med att göra hur hönan mår. Vi kallade dessa ägg för "två-plommeägg", men förstår nu som vuxen och hängiven danmarksvän att det naturligtvis handlar om "två-blommeägg". Gulan heter ju på danska "äggblomme". Hur man får hönsen att trivas är en annan historia. Bäst trivs de om de får sköta det själv. D.v.s. gå omkring och sprätta och plocka mask, vänslas med tuppen och flaxa upp och sätta sig på en trädgren om de får lust. Så gick oftast våra höns och det blev väldigt goda kokhöns när de tjänsgjort färdigt."

Tack för det, Leif. Och så har jag fått en lite annorlunda fundering ända från USA där Berenika är med oss via internet. Så här skriver hon:

"Jag vet inte hur mycket hormonmaipulation som leder till ägg med dubbla äggulor. Det kanske är samma fenomen som enäggstvillingar, en liten missbildning i cellstadiet som blir en glad överaskning."

Och ägaren till hönsen med de fina dubbla äggulorna, Magnus Schyllert, har också skickat några rader som kommer här:

"När hönan är ung händer det att hon värper ägg med dubbla gulor. Det har ingenting med foder eller inhysning att göra. Dessa ägg finns inte ute i handeln, utan äggpackerierna soreterar bort dem. "Dubbeläggen" knäcks och säljs som flytande äggprodukter till förädlingsindustrin." Tack Magnus och alla ni andra.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.