Annons
Nyheter

Behöver vi utmaningar?

Nyheter • Publicerad 11 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det finns många saker här i livet som vi måste prova och de mekanismer som styr det är spännande. Det enklaste skälet är väl att vi får en positiv kick av att göra något vi fruktar och klara av det. Och att vi kanske förväntar oss en fantastisk upplevelse av något, och får det.

Själv är jag mycket för att prova mat och jag ännu inte varit på Gotland och ägnat mig åt deras specialiteter. Fårskallar har jag förstås mött men aldrig ätit. Men frågan är om jag klarar fårögon? Men ormar och sniglar och grodor och sånt är inga problem. Däremot gillar jag inte att äta levande mat som myror och larver varför jag undviker att åka till Sydamerikas djungler.

Annons

Min gamle gode vän, psykologen från storstaden, är rädd för att flyga. Inget märkligt med det. Därför gick hon för några år sedan en kurs i sådan där hängflygning ute vid Hammars backar. Man hänger under en stor vinge som ser ut som en avancerad drake och så kastar man sig ut för stupen och seglar iväg. Eller faller rakt ner som en sten och bryter armar och ben av sig.

Det sägs vara en fantastisk upplevelse att glida fram i tystnaden och närmare ett fågelliv kommer vi nog inte. Frihetskänslan måste vara fantastisk.

Min vän psykologen gick kursen plikttroget men samma dag som hon för första gången flög på egen hand blev också hennes sista dag som hängflygare. Hon kunde inte riktigt förklara men hon hade uppnått vad hon ville, flyga som en fågel helt på egen hand. Det räckte, hon ville inte utveckla det mer även om hon tyckte det var häftigt.

Dock botade det inte hennes allmänna flygrädsla och det är förstås skillnad på att hänga under ett stycke tyg och sitta i en flera ton tung flygmaskin. Men hon antog en utmaning från sig själv och mötte den och klarade av det.

Själv är jag så tråkig att jag inte känner att jag har någon drömutmaning - mer än fårskallarna då. Jag flyger trots att jag inte gillar det, det blir bättre och bättre men är ingen särskild utmaning längre. Och förverkliga mig själv är väl vad jag håller på med även om jag fortfarande har kvar att flytta ut i en gammal torparstuga på Österlen och dreja krukor. Men det har jag ingen lust med. För övrigt är det där med att förverkliga sig själv lika svårt som att bara "vara sig själv".

Behöver vi verkligen utmaningar eller är det ett skapat behov?

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons