Nyheter

Bruna skor på kvällen?

Nyheter • Publicerad 2 oktober 2007
Bruna skor på kvällen?
Bruna skor på kvällen?Foto: 

Böcker som kommer till mig på kulturredaktionen, som vi inte ska recensera, brukar jag dela ut till arbetskamraterna. Jag vet ganska väl numera vad de olika personerna har för intressen. Böcker ska läsas annars är de döda. En oläst bok i en bokhylla är ett hån mot hela litteraturens idé.

Men det finns också böcker som är svårplacerade. Som kan förolämpa mottagaren. I höst är det särskilt två böcker som är "heta". Dels Yvonne Rydings skönhetsbok, dels Per Nilssons bok Snyggt, med tips om hur vi män ska klä oss innefrån och ut, nerifrån och upp.

Tänk om jag går fram till en av kvinnorna på redaktionen och överlämnar skönhetsboken, vad säger jag egentligen då? Menar jag att den kvinnan är så slapp och trist i sin klädstil och allmänna uppenbarelse att hon behöver en skönhetsbok? Menar jag att hon ska sluta med sina vänsterflummerier och blir en "riktig" kvinna som sätter skönhetsvård, klädsel och stil i första rummet? Enda möjligheten är att ge den till en kvinna som är uppenbart och tydligt intresserad av mode och flärd och som kan tänkas uppskatta den som inspiration. Men nej, det går inte att komma förbi att det kan tolkas som att hon "behöver" boken.

Ännu värre är det med den manliga stilboken. Vi är ju förstås några grabbar på redaktionen som skulle behöva titta lite i den boken men att ge den till någon slashas är en uppenbar förolämpning som kan få vådliga följder på nästa personalfest.

Jag har tittat i båda böckerna, särskilt den för oss män, och kan konstatera att skönhet och stil alls inte kommer innefrån, möjligen innefrån våra plånböcker. Allt handlar om vår yta, hur vi ser ut, vilka kläder vi bär, vilken klocka vi har och när och var och hur vi ska bära de olika kostymeringarna. Har man problem med att man ser trött ut (vem har inte det?) då ska vi inte vila utan istället smeta på några magiska krämer.

Det är också väldigt mycket negativa råd, alltså råd om vad vi inte ska bära, vad vi inte ska kombinera och vad vi absolut inte får ha på oss före eller efter vissa klockslag eller vid olika tillställningar. Vet ni, till exempel, när fracken ska fram och när det är smoking som gäller? Och att vi aldrig får ha bruna skor eller skjortor med knappar i kragen efter klockan sex?

Jag förstår inte hur vi män och kvinnor har klarat oss utan dessa böcker.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.