Dahlström funderar och flanerar/Lördag
Nu packar vi våra kaffekorgar, drar på oss den lite tjockare tröjan, sätter oss i bilen och styr mot det svenska äppelparadiset, Österlen. I helgen är det dags för den stora äppelmarknaden i Kiviks hamn som snart är lika stor som Kiviks marknad. De skånska äpplena är absolut bäst i världen. Här har varken de franska eller spanska eller något annat lands äpple någon chans. Inget slår en äppelkaka gjord på skånska äpplen med riktig hemmagjord vaniljsås. Vaniljsås är förstås en hel vetenskap och recepten är många. Själv gillar jag den enklaste varianten bäst. Jag vispar vispgrädde hårt, delar två vaniljstänger och skrapar ur de små kärnorna som jag lägger i grädden. I med några äggulor och så rör jag om och vaniljsåsen är färdig! Den mår bra av att stå en stund i kylen. Det är likadant med äppelkaka, eller paj. Det verkar som om alla (åtminstone skåningar) har sitt eget lilla recept. Själv ska jag prova en lite annorlunda variant i helgen, en äppelkaka som är lite som en sockerkaka med äpple och kanel. Annars är min favorit den enklaste tänkbara varianten. Äpple i grova bitar i en smörad form. Och så varvar jag äppelbitar, ströbröd, smör, socker och mängder av kanel tills formen är proppad. Och så in i ugnen. Jag gillar när det smakar mer äpple än pajdeg. Äppelmos är också en höjdare. En rejäl fläskstek med kokt potatis, brun sås och äppelmos kan förvrida huvudet på mig fullständigt. Och havregrynsgröt med mjölk och äppelmos är en synnerligen bra start på dagen. Det var ett tag sedan det stod havregrynsgröt på mitt frukostbord men det är lite väl kraftig morgonmat under sommarhalvåret. Men på måndag, kanske? Det finns säkert fin äppelmos att köpa på Kivik i helgen. Och så blir det äpple med getost, hasselnötter och sirap i kväll. Jag har hittat ett lockande recept i en tidning som jag måste prova. Jag vet sedan tidigare att äpple och getost är fantastiskt gott ihop. Precis som getost och fikon. Tänk om man kunde hitta riktigt fina och mogna fikon till ett skäligt pris? Nu är det mest smaklösa, turkiska fikon till rena skampriser som saluförs. De går absolut inte att göra en god fikonmarmelad på. Men jag får väl ha lite tålamod. Duvan i mitt liv hävdar nämligen att det blir en otroligt fin marmelad om man gör den på torkade fikon, som ju kommer om några månader. Jag provar, förstås. Glöm inte: Ett äpple om dagen håller doktorn borta. Ha en ljuvlig hösthelg! Kåssör, Robert Dahlström" BORDER="0"Kåssör, Robert Dahlström Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se