Annons
Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/Lördag

Det svenska köket?
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2002

En ny kokbok gör entré på arenan. Det är "Bonniers kokbok" i en ny och fin, rent av lite exklusiv upplaga. Väger säkert två-tre kilo och är stor som ett uppslagsverk och rymmer 640 sidor. Jag gillar kokböcker. Att vara lite småhungrig och sitta och bläddra i en kokbok är en sann njutning. För det mesta använder jag den enkla och tillförlitligt präktiga "Annas mat" när jag behöver kontrollera mängder och ingredienser och annan basfakta. Annars kör jag mest på känn. Redan där har jag en liten invändning mot Bonniers nya kokbok. Den är för ängslig och för petig. I den inledande texten om bakning står det till exempel att det är mycket viktigt att väga och mäta rätt. Helst ska man använda en bra våg, det är mer exakt än vanliga decilitermått. Man bör ha något så när kläm på mängderna men jag hävdar bestämt att man visst kan improvisera när man bakar. Det enda jag mäter upp numera är degvätskan - den styr resten av baket. Sedan vet jag att om jag kör 2, 5 dl degvätska då behövs det cirka ett halvt paket jäst. Resten ger sig. Och är det ett vanligt enkelt, vitt matbröd då händer det att jag slår i lite vetegroddar, ibland någon näve havregryn, lite salt och socker, nästan alltid en skvätt olja - ibland lite mer olivolja om jag vill ha lite medelhavsstuk på brödet och så vidare. En kokbok är som en spegel. Dels av våra nuvarande, faktiska matvanor, dels av vad kokboksförfattarna tycker och tror vi ska äta och äter. Trenden i Bonniers kokbok är att vi ska öster- och söderut. Väldigt mycket handlar om den nyttiga Medelhavsmaten. Det är specialkapitel om oliver och olivolja, om vitlök, om vin och om basilika och andra sydliga örter och kryddor. Vin avhandlas på tolv helsidor medan öl avfärdas på en halv sida. Det asiatiska köket får hela 18 sidor plus en sida om alger. Övriga världens kök får åtta sidor, däribland en spalt med rysk mat. Men ingenting om det sydtyska köket, det engelska, holländska, danska, portugisiska, tjeckiska, polska, ungerska (mmm!) eller belgiska köket. Ja, det engelska köket hade väl inte behövt särskilt mycket utrymme men... Nåja, än finns det recept på hemkokt ärtsoppa, bruna bönor och rotmos. Nu ska jag förbereda en spanskinfluerad bjudning på lördag kväll. Till min hjälp tar jag Janet Mendels "Det genuina spanska köket" (Prisma), som jag också kan rekommendera. Ha en go helg! Kåssör, Robert Dahlström" BORDER="0"Kåssör, Robert Dahlström Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons