Nyheter

Dahlström funderar och flanerar/måndag

Julens dyra vanor
Nyheter • Publicerad 8 december 2002

Ja, det blir en dyr affär, årets julpyssel. Efter en lång och härlig session vid köksbordet över en ansenlig hög kok- och bakböcker enades vi till sist om några olika julkakor och lite olika sorters julgodis. Särskilt julgodis bör man göra så snart som möjligt, anser jag. Det blir ofta bättre av att ligga till sig några veckor. När jag summerade de olika recepten insåg jag att det behövdes fem matskedar mörk rom, tre matskedar konjak, några matskedar Madeira och definitivt en deciliter portvin. Eftersom vi inte dricker särskilt mycket färgad sprit överhuvudtaget, det blir mest vin och någon ljus snaps till julmaten, vände jag mig till den trevliga och kunniga personalen på systembolaget och beställde fem matskedar mörk rom, tre matskedar konjak och så vidare. Men det kunde de inte fixa. Minst en halv flaska måste man köpa. Vet ni vad en liten flaska konjak kostar? Just det, flera hundra kronor. För ska det bli riktigt bra godis och kakor tror jag att man ska satsa på kvalitet. Och eftersom vi förmodligen tvingas dricka upp det mesta vill man ju att det ska smaka gott... "Kan du inte hitta något recept där det ska vara tolv droppar fin, fransk champagne för så där en tre-fyra hundra kronor", frågade jag kökschefen med aningen sarkasm i stämman. "Jodå, vänta lite", svarade hon och jag förbannade ännu en gång min glappande käft. Men efter någon minut tröttnade hon och konstaterade torrt; "Äsch, jag gillar inte champagne." Vilket faktiskt är sant och som blev en glad överraskning under uppvaktningstiden då jag lade ut en hel del på skumpa och jordgubbar och annat förförande godis. En dag, när hon artigt smuttat på ett glas Môet, sade hon helt frankt att jag behövde inte längre göra mig till och köpa fin champagnen, hon föredrog ett helt vanligt glas rött. Outgrundliga äro kvinnans vägar över kärlekens karta... Nu ligger det två stora och feta marsipanrullar i kylen, fyllda av portvin, russin och valnötskärnor och dränkta i mörk choklad, och de är lika oåtkomliga som de redan inköpta julklapparna längst inne i garderoben. Marsipanrullarna ska inte avsmakas förrän lille julafton på kvällen. Julen är en tuff tid för oss njutare som har svårt att vänta. Men vi gjorde också några experimentella chokladmarsipanbollar med fyllning av fikon och de måste ju avsmakas direkt så man vet hur de blev... Goda! Full fart framåt? Robert Dahlström, 0411-645 53 robert.dahlstrom@allehandasyd.se

Robert Dahlström robert.dahlstrom@allehandasyd.se
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.