En övning med falukorv
Och sedan dess har jag stött på det här med matlagningsproblem på några andra håll. Dels en uppgift i en tidning om att det är de högavlönade männen som är sämst på att laga mat, dels att den där slyngeln som var med i ett teveprogram om bortskämda ungar, Daniel Paris Afshinnejad ger ut en kokbok som ska vara en slags första hjälpen åt ungdomar som flyttar hemifrån. Den innehåller 16 enkla recept och jag har letat förgäves på nätet efter att få redan på vilka recept det är.
Att högavlönade, hårt arbetande män är dåliga på att laga mat förvånar mig inte, de är ju vana vid full hemservice och vid fina restauranger. Skulle de bli ensamstående slutar de helt enkelt att äta hemma.
Och att det behövs en hjälpbok åt vilsna ungdomar förvånar mig inte heller. De flesta av de som var med i programmet tillhörde ju inte särskilt fattiga familjer och i de flesta fallen var mamman/frun hemma och skötte allt.
Det finns faktiskt redan flera hjälpböcker för kökets noviser och de flesta är riktigt roliga, någon av dem innehåller också bra tips. Men jag saknar den där riktigt grundläggande boken och funderar på att skriva den själv. Vi kan ju börja med en gång. Jag hade tänkt mig en titel som ”Hur man lagar och äter en falukorv på 15 olika vis”. Så mycket kan man faktiskt göra med en falukorv.
Men jag tror vi får börja på en våning längre ner; en guidad tur i livsmedelsaffären. Det finns säkert många män och unga som inte vet hur en falukorv ser ut i naturligt tillstånd och var man hittar den.
Hamnar vi på frukt- och grönsaksavdelningen kommer de kanske med en purjolök, en banan eller en majskolv och menar att det är falukorv, och hur ska man skilja mellan en lång, rökt smörgåskorv och en falukorv? Och de där lite avlånga förpackningarna (ärtsoppa, blodkorv eller rotmos) som ligger i kylen, är det falukorv? Låt eleven prova att skiva en förpackning ärtsoppa så lär de sig.
Vi behöver inte gå in på skillnaden mellan medisterkorv, lantfalu, aptitring och riktig falukorv – det tillhör överkursen. Alltså har vi en lapp, snarare en skylt, där vi med stora bokstäver har skrivit FALUKORV, sedan är det bara för eleven att jämföra med lapparna på de olika korvarna.
Övningen upprepas flera gånger och lärjungen släpps ensam allt längre från korvdisken. Glöm inte berömmet när det blir rätt.
Det finns en stor fälla och det är om ostdisken ligger nära korvdisken. Det finns nämligen en rökt ost som har samma färg och utseende som en falukorv och eftersom den är rökt doftar den likadant, det enda som egentligen skiljer är att den rökta osten går att skiva med en osthyvel, det gör inte en falukorv. Glöm inte att varna för den. Nästa gång ska vi lära oss att ta av skinnet på falukorven och det kommer säkert många att uppleva som väldigt obehagligt.