Annons
Nyheter

Falukorv i en ubåt

Falukorv och potatismos förefaller vara något av en nationalrätt.
Nyheter • Publicerad 12 september 2011

Jag har fått massor av e-postbrev om just denna kombination och ett av de mest spännande breven kommer från ubåtsmannen Lars Jeppson som har en fantastisk historia att berätta. Det ska han få göra om en stund. Först över till ett misstag i min matlagningskurs.

Eva Törnstrand skriver och påpekar att jag glömde att förklara att man måste slå av kokvattnet när potatisen till moset är klart – annars blir det soppa. Så sant, så sant. Självklart för oss, Eva men inte för alla...

Annons

Annika P-B, en av mina flitiga ”brevvänner”, berättar att hon brukar ha i lite hönsbuljong i moset och det tror jag blir gott. Jag har aldrig provat men nu ska det bli av.

Och Ronnie Persson beskriver hur han kokar potatis; han låter pantofflerna koka upp i tre minuter sedan stänger han av, lägger en Allehanda över kastrullen och låter det stå i 15 minuter. Resultatet blir perfekt, försäkrar Ronnie. Man kan ha en Ystads Allehanda till mycket...

Nu över till Lars Jeppson och hans berättelse om falukorv och potatismos ombord på en ubåt på 1960-talet. Historien är så bra att han får berätta själv:

”Jag gjorde värnplikten på ubåten Abborren 1966–1967. Vi var två värnpliktiga i maskin. Svensson från Lund och jag. Vi var båda, i det civila, maskinister i handelsflottan. Svensson i Valenius och jag i Ostasiat.

På Abborren (gamla U5, som var systerubåt, till U3 på museet i Malmö) låg byssan i maskinrummet där vi bemannade var sin vakt. Vaktskifte skedde var fjärde timma. Vi delade dessutom binge. Dock inte samtidigt.

Mat lagades hela tiden i detta oljiga och rökiga maskinrum. Dock blev vi av med vår ordinarie kock, som i dag hade kvalat in i kocklandslaget hur lätt som helst. Han ersattes av en kock, som hade sitt ursprung i Göingebygden, bakom en koktross, i Armén.

Denna kock blev grön av sjösjuka så snart landgången togs iland. Helt värdelös uppe på ytan. Men väl nere fixade han det mesta. Det rullar ordentligt i ytläge men under ytan är det lugnt. Men ibland kunde vi inte dyka då ubåtssäkerheten på ytan inte var klar. Förflyttning mellan örlogsstaden Karlskrona och Horsfjärden skedde då i ytläge hela sträckan. 20 timmar utan fungerande kock!

Vi gamla sjöbusar satte då igång ”Operation Falukorv och Potatismos” Falukorvarna delades på mitten och ögonmåttet fick duga för att slanta ner dessa i den stora stekpannan. Låg lagom värme och ofta vändning.

Den sjörullade potatisen handskalades och kokades i en jättegryta. (Allt skulle räcka till 26 hungriga ubåtsmän) Kocken inte inräknad. Han var ju utslagen. Potatisen mosades med en gammaldags ”stöt”. Ett halvt paket smör skivades ner i ”de hele” och smaksattes med en ganska stor mängd, riven muskotnöt och en skvätt mjölk. Jättegott!

Vi gjorde då och då denna insats: Ett öga på instrumenten och ett öga i grytan”.

Annons

Tack Lars Jeppson, jag vet av egen erfarenhet hur det är med mat ombord när sjön är svår.

Någon som har något att tillägga?

Karin Ohlsson
Ystads Allehanda
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons