Annons
Nyheter

Filminspelning med stor dramatik

Nyheter • Publicerad 19 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Strax innan halv ett i går natt sprängde någon banken nedanför mitt sovrumsfönster och folk skrek och lågorna slog upp mot himlen. Jag suckade, vände blad i boken, puffade till kudden och försökte slappna av. Det var sjätte eller sjunde gången som de sprängde banken denna natt. Och folket skrek lika entusiastiskt förtvivlat varje gång.

Ta nu pengarna och stick så jag äntligen får sova, tänkte jag och glömde bort för ett ögonblick att det blott var en filminspelning. Eller skjut bovarna eller vad det nu är som ska göras.

Annons

Under två kvällar och halva nätter har inspelningen av den andra Wallander-filmen utspelat sig på torget nedanför mitt hus. Det gamla rådhuset maskerades till bank och blåljusen från några polisbilar svepte runt timme ut och timme in. Ett myller av människor for runt i en för en lekman obegriplig organisation " de enda som stod stilla var de väldresserade statisterna som frös och hade tråkigt timme ut och timme in för 300 spänn och lite käk. Och så förstås möjligheten att synas i bild i den kommande filmen.

Även om sprängningarna var aningen störande tycker jag det är fantastiskt kul med filminspelning mitt i stan. Och det verkar de flesta tycka att döma av alla nyfikna som hänger runt inspelningsplatsen. Jag har själv stått där och hängt båda kvällarna tills kylan och blåsten tvingade mig inomhus.

Men de kraftiga knallarna var speciella. Det är ju hart när omöjligt att slappna av när man vet att det kommer ännu en smäll och ännu en. Jag låg i sängen och försökte läsa men lyssnade hela tiden på filminspelningen. Och när jag hörde de magiska orden "tystnad " tagning!" då visste jag att det skulle smälla och det gjorde det. Riktiga rejäla detonationer så huset skakade.

Hela stan verkar inblandad i denna film. Härom dagen träffade jag en man som medverkar som död i filmen. Han var klart uppeldad av sin insats och hade ännu inte tagit bort sminket. Han var gråvit i ansiktet med blå läppar och såg förfärlig ut. Men han log brett och frågade om jag tyckte han såg konstig ut och i samma andetag berättade han om sitt livs roll och hur mycket mat de fått under inspelningen.

Jag kunde förstås inte låta bli utan tog tillfället i flykten, tittade noga på honom och sade: "Njaa Hans, jag tycker nog du är dig lik..."

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons