Annons
Nyheter

Helgen passerar under duntäcket

Nyheter • Publicerad 7 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Undrar om inte jag var en grävling eller en björn i tidigare liv? Tanken slog mig i går förmiddag då vinden tjöt i takstolen och småregnet skvätte på fönsterrutorna. Jag låg och mös under mitt härliga duntäcke och kände absolut ingen lust att stiga upp, lämna sängen och bege mig ut i världen. Jag trivdes så gott i mitt lilla gryt.

Även om jag inte var grävling eller björn så är jag numera en utpräglad grytmänniska under vinterhalvåret. Och då menar jag både mustig köttgryta och ombonat och mysigt sovrumsgryt.

Annons

Det har faktiskt hänt nu under alla helgdagarna att jag legat i mitt gryt och läst böcker och inte lämnat sängen mer än för att äta och ta en tur till badrummet. Det var ett underbart dygn. Och eftersom jag mös under duntäcket hela dagen behövde jag inte sova mycket under natten och kunde därför läsa ännu mer och bara ligga och lyssna på den nattliga tystnaden.

Mitt sovrumsgryt är perfekt eftersom jag bor direkt under taket och därför har sluttande väggar och snedtak. Dessutom är det lägenhetens minsta rum och där ryms inte mycket mer än min breda säng. Ett riktigt krypin, med andra ord.

Vi har alla ett behov av gryt då och då. Det ser man tydligt om man snokar omkring i folks liv. Även om man har ett stort hus kan man hålla till hela dagar i sovrummet med både ungar och hundar och jag vet inte vad. Alla har, till exempel, tv i sovrummen nu för tiden. Vill man inte läsa kan man alltid glo på någon film.

Och när vi var yngre älskade vi att bygga kojor både i träden och på marken och vad gjorde vi där? Jo, Satt eller låg och mös och kände oss trygga och ombonade.

Är det månne ett utslag av separationsångest från livmodern eller bara en effekt av att livet kan vara så kallt, kantigt och krävande utanför duntäcket?

Och nu har vi ännu en ledig helg och denna gång utan några som helst traditionella krav och har vi tur så kommer det att storma och regna hela dagarna och då är det perfekt att hålla till i grytet.

Och på väg från grytet till grytan tittar jag i en mattidning och konstaterar att för en gång skull har man en vettig rubrik på förstasidan som stämmer med verkligheten.

"TV-kockens (han har inget namn) goda januarirätter " snabbt, smalt & billigt". Visst är man lite trött på mat just nu? Men en fläskpannkaka med rårörda lingon går ju alltid ner...

Ha en go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons