Annons
Nyheter

Ingen dans i Rosengård

Nyheter • Publicerad 1 maj 2005
Ann Katrin Andréasson. Bild: Jimmy Arvidsson
Ann Katrin Andréasson. Bild: Jimmy ArvidssonFoto: 

Jasmine from "Rose Garden" är en hårt hållen muslimsk plugghäst med oskulden i behåll. Hon älskar fotboll, men hon har börjat med slöja och får inte fortsätta i laget. Carmen skryter om att hon går i obs-klass, och är på smällen med sin kriminelle pojkvän.

Och så slutligen medelklassiga Ida, uppväxt på Gamla väster i Malmö. Hon har klippt håret kort och säger vad hon tycker, så alla tror att hon är lesbisk.

Annons

En osynlig big sister pratar med psykologporrig röst: "det är inte lätt att vara tjej i den här världen" och frågar "hur har du det med killar och kärlek då?"

Talkshowen Miss Happy har för aftonen bjudit in Jasmine, Carmen och Ida, tre femtonåringar från Malmö som berättar sina historier.

Krav på dagens tonårsflickor och stringtroseproblematik var vad jag väntade mig när Miss Happy hade urpremiär på Teater 23 i fredags.

Jag var skeptisk, och är fortfarande, till konceptet "analys av flickor och deras situation i samhället". (Varför är det bara flickor som måste hänga ut sin situation? Mer fokus på mansrollen, tack.)

Pjäsen blev en positiv överraskning. Miss Happy innehåller inga pekpinnar och inget överdrivet analyserande. Den är snarare en pjäs om människans lyckosträvan, och en påminnelse om att människor är lika " det är bara rekvisitan som skiljer oss åt.

Andréasson säger själv i en intervju att Miss Happy inte är tänkt som en feministisk pjäs. Men ändå känns en ytterligare fundering önskvärd hos Carmen och Ida, när de ondgör sig över saker som är typiskt tjejiga, och nedvärderar de som uppför sig förväntat feminint.

Med tanke på att detta är en pjäs som ska visas för högstadieelever är det här jag vill höra hela radängan om varför det feminina automatiskt underordnas. Nu vill det i stället till att medföljande lärare tar sitt ansvar som genuspolis.

Ann Katrin Andréasson är lysande trovärdig som alla de tre tjejerna och även som klämkäck programledare. I monologerna i Joyce Carol Oates Naken gestaltade hon också olika människoöden " men i Miss Happy vinner hon på att tempot lägre och karaktärerna mindre neurotiska.

Pjäsmakarna har med hjälp av intervjuer med unga tjejer inspirerats till karaktärerna. Andréasson har varit i Rosengård och fått hjälp med spaggesnacket och gesterna. Föreställningen är enkel och precis lagom lång. Skådespelarens personliga engagemang i tillkomsten av pjäsen lyser igenom. Det hela är mycket ambitiöst och sympatiskt.

Man kan anmärka på detaljer: fotbollen som Jasmine har med sig, till exempel. Det blir snygga konstpauser, men egentligen är Lilla Sportspegeln nog det enda tv-programmet där en fotboll är motiverad.

Annons

För mig har Idas i-landsproblemiga attityd så hög igenkänningsfaktor att den träffar rakt i Svenssonhjärtat. För en Svensson är det sista Ida vill bli " hon gör allt hon kan för att vara alternativ. Idas gitarr är också ett betydligt mer scenmässigt attribut.

Kanske är det så att skådespelaren själv också har mest att relatera till i Ida. För Ida förblir, trots de språkliga ansträngningarna, den roligaste och mest berörande av de tre.

Fast kanske är det bara jag som tycker så. Jag har ju, precis som programledaren, nästan aldrig träffat någon som bär slöja.(Ok, sjal heter det.)

Miss Happy riktar sig till högstadiet och första året på gymnasiet. Men det här är en pjäs som behövs överallt. Tror att till och med den strängaste av pappor skulle le för sig själv när han gick hem.

Julia Svensson

Miss Happy

Ingen dans i Rosengård

Monolog: Ann Katrin Andréasson

Av: Ann Katrin Andréasson. Sofi Meijling och Marika Nasiell

Premiär 29 april. Spelas därefter tisdagar 3"31 maj, klockan 19 på Teater 23 i Malmö. Skolföreställningar dagtid må, ons, tors, fre i maj.

Teater MALMÖ
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons