Annons
Nyheter

Ingen glömmer Kalles blåa skor

Nyheter • Publicerad 21 januari 2005
Robert Dahlström.Foto: 

I tisdags var det precis 20 år sedan den mytomspunne legenden inom musikvärlden i Skåne, Kal P Dal, hastigt gick bort i en hjärnblödning. Blott 36 år gammal.

Han var ett häftigt brinnande ljus som tog väldigt mycket plats och som drevs av en ibland ofattbar energi " som om han kände att hans tid var kort.

Annons

Han var född och uppvuxen i Arlöv, men trots att jag själv bodde på Kirseberg, som inte ligger långt från Arlöv, träffades vi aldrig där. Men i Lund korsades våra vägar många gånger och det var alltid möten som det slog gnistor om.

Allra första gången glömmer jag aldrig. Jag stod och hängde i baren på Spisen, vårt stamlokus på 1970-talet, när Kalle kom in med en enorm, fullpackad pärm som han genast slog upp på disken. Det var alla hans texter " en del helt egna men de flesta översättningar från kända rocklåtar. Det var där jag första gången såg texten till Blåa skor, som blev hans signaturmelodi.

Eftersom jag själv höll på med musik och bodde i ett slags kollektiv som hade egen repetitionslokal i källaren blev Kalle inbjuden och vi hade många härliga musikstunder.

Men det var alltid Kalle som stod i centrum och det var hans låtar som gällde. Han hade en självklar auktoritet och karisma och var fullständigt ohämmad i sin utlevelse. Därmed var han en fasa för alla band som spelade på olika ställen i Lund vid tiden. Jag råkade själv ut för honom. Vi hade en spelning på AF och Kalle dök upp precis framför scenen. Han brukade göra så. I pausen frågade han, eller rättare sagt föreslog som en självklarhet, att han skulle komma upp och dra några låtar " vi kunde ju hans repertoar.

Det var omöjligt att säga nej och och Kalle tog förstås över showen helt och hållet och gjorde stor succé. Det var bara Kal P Dal den kvällen. Men man kunde inget annat än att gilla honom. Hans charm och utstrålning var enorm.

Han hette egentligen Karl Ljunggren men när han var tonåring fick han en gammal moped med trampor. Den for han fram med och snart pratade alla om "Kalle med pedalerna", som sedan blev Kalle pedal och till sist Kal P Dal.

Hittar ni hans debutalbum, liveskivan "Till Mossan" (1977) så tveka inte " köp den! Skånsk musikhistoria av yppersta klass. Ös på i din himmel, Kalle!

Ha en go helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons