Nyheter

Inte bacon – saltkött

Nyheter • Publicerad 12 oktober 2007
Inte bacon – saltkött
Inte bacon – saltköttFoto: 

Smørrebrødsdiskussionen fortsätter. Det rinner in hejarrop och alla värnar om de äkta, danska smørrebrøden. En norsk (!) hedersman ringde och berättade han han just nu är i färd med att öppna en butik i Ystad specialiserad på danska smørrebrød. Han undrade om jag ville komma och provsmaka och det sade jag att jag gärna gör men utan att han vet om det. Jag skickar dit någon för honom okänd som köper ett gäng smørrebrød som vi sedan testar. Jag är omutbar men dock inte ofelbar.

Inte nog med att jag inte kan stava till veterinärens nattmat jag har dessutom fel för mig när jag påstod att det ska vara bacon på det smørrebrødet. Sådant kommer man inte undan med när man har sådana läsare som jag uppenbarligen har. Bosse reagerade direkt och så här skriver han:

"Gomorron Robert! Har med intresse läst dina åsikter om smörrebröd. Men... Dyrelaegerns Natmad är ett av det danska kökets paradnummer (avdelningen smörrebröd) men det har aldrig förekommit någon baconskiva i dess närhet. Så här ska det monteras enligt R. Oest-Larsen i "Mesterkokkens Smörrebrödsbog" från 1953. "Ett Stykke Rug- eller Franskbröd smöres med Stegefedt, daekkes flot med med Skiver af laekker, hjemmelavet Levorpostej og derefter et Lag grofthakket, kraftig, ikke for stiv Ködsky. Det hele daekkes med 2 Raekker Skiver af lettsaltet Kalve- eller Kvieköd, og der pyntes med lidt Karse" Alltså leverpastej, sky och saltkött. Mycket gott! Bosse"

Ett härligt smörrebrödsminne är när jag och Broder G och Jake the celt skulle flyga till Spanien. Vi flög givetvis med det billigaste bolaget där man inte får något att äta eller dricka på biljetten. Det finns däremot att köpa ombord till hutlösa priser. Dessutom stod det i biljetthandlingarna att det var absolut förbjudet att äta medhavd mat ombord. Antingern svälta eller köpa deras usla mackor.

Detta retade Broder G som mötte upp på Kastrup med en kartong blandade smørrebrød, några pilsner och en liten flaska gammeldansk. Det här var innan 11 september och vi fick ombord alltsammans utan problem. Där satt vi sedan tre på rad och mumsade delikata smørrebrød, drack pilsner och en hutt gammeldansk och fick en underbar start på vår resa. Flygvärdinnorna såg vad vi gjorde men ingen sade ett knyst. Broder G bad till och med om servetter och det fick vi....

Helgen viger vi åt att göra en äppelkaka av något slag.

Ha en riktigt skön helg!

Robert Dahlström, 0411-557853

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.