Annons
Nyheter

Jag vill ha pingsten kvar

Nyheter • Publicerad 18 maj 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Nu känner jag mig lurad igen. Lurad på Annandag pingst. Jag har inte riktigt hängt med i turerna kring detta, det verkar ha skett lite i skymundan och jag tror inte att det svenska folket insett att vi faktiskt blivit lurade på en långhelg. Dessutom en långhelg i den underbaraste av årstider om/när vädergudarna är nådiga.

I år är det förvisso så att den här Nationaldagen infaller på en måndag och därmed får vi en långhelg men så kommer det inte att bli under följande år. Då blir Nationaldagen en röd dag mitt i arbetsveckan.

Annons

Nu är det förstås så, som en av mina listigare kollegor poängterade, att nästa år blir det en fin klämdag mellan Nationaldagen och helgen som kan utnyttjas med en semesterdag. Då får man fyra lediga dagar på en semesterdag. Men nästa år igen då?

För mig har alltid pingsten varit den stora vårhelgen då inte bara frukträdens blad- och blomknoppar sväller och vecklas ut mot ljuset utan också människors hjärtan och leenden. Det är en hoppfullhetens tid, en tid då naturen och livet visar sina oerhörda kraft och ingen är opåverkad. Det är förstås ingen slump att vi i dagligt tal kallar pingsten för hänryckningens tid.

Jag är medveten om att dessa känslor i pingstens tid framför allt gäller i våra sydliga trakter, våren har inte nått så långt uppåt i vårt långa land men ändå, bortsett från meteorologiska omständigheter, tror jag att pingsten för de allra flesta förknippas med ljus och glädje och mjuka varma känslor.

Jag inser också att pingsten knappas längre har någon större religiös betydelse. Det är den 50:e dagen efter påsk och kristenheten firar minnet av Andens utgjutande över apostlarna och ser pingsten som den första kristna dophögtiden (Apostlagärningarna 2).

Men vet det idag? Vem firar pingsten av den anledningen? Jag har frågat runt lite men få hade en aning. Det närmast man kom var en vag föreställning att det hade något att göra med påsken.

Jag förmodar att beslutsfattarna resonerat på det viset och då har man sett väldigt enögt på pingsten. Pingsten är måhända ingen stor religiös högtid längre, ej heller någon viktig kommersiell högtid men för alla oss vinterfrusna själar betyder den ändå mycket.

Jag klarar mig utan Nationaldag men inte utan en ordentlig pingsthelg.

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons