Annons
Nyheter

Länge leve effekten

Nyheter • Publicerad 29 maj 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Det har varit några underbara dagar då inte bara solen strålat över mig och oss utan livet överhuvudtaget. Sådana dagar då man är uppriktigt glad över att man inte hoppade i hamnen den där dystra februaridagen. Med anledning av detta tänker jag skriva några rader om ketchupeffekten.

Den berömda ketchupeffekten är numera sällsynt på grund av alla plastflaskor som lugnt och fint pressar ut en jämn stråle av ketchup över korven. Tack och lov finns det fortfarande riktiga glasflaskor och en del av dem innehåller dessutom den bästa ketchupen.

Annons

Jag köpte en sådan flaska härom dagen. Jag vill nämligen ha den där effekten, eller rättare sagt jag vill försöka behärska den. Problemet blev dock något helt annat; jag fick inte av skruvkorken.

Det är förstås väldigt pinsamt att man som stor och stark man inte kan få av en liten ketchupkork. Den står fortfarande i skåpet och jag överväger att låna en rörtång och ge mig på korken med den eller helt enkelt bända upp korken med tång och mejsel.

Jag har förvisso haft besök av en stark dam i helgen men att be henne om hjälp med att få upp en kork är ungefär lika taffligt och skrattretande som att gå tillbaka till butiken och be att få byta flaskan av samma skäl...

Men det var egentligen inte det jag skulle prata om - ni märker att solen har tagit i helgen " utan om ketchupeffekten i livet. Jag har vetat det i många, många år och överlever förmodligen tack vare den insikten. Livet är oförutsägbart, ständigt föränderligt och står man bara ut med de dystra stunderna får man också de riktigt goda. Som nu i helgen. Och ofta kommer allt på en gång och då står man där med ketchupeffekten över både kropp och själ. Och bara njuter.

Och jag tror också det är viktigt att välja sådana livsflaskor (nu blommar liknelserna...) som kan ge effekten. Om man vill ha det lite spännande och överraskande här i livet. Annars finns ju de greppvänliga plastflaskorna som bjuder på ständigt jämn stråle.

Men, frågar sig vän av ordning, hur ska man då tolka den där flaskan som jag inte ens får av korken på? Det kan ju inte bli särskilt mycket effekt av den?

Nä, det är sant. Men dels finns det många fler flaskor med mer lättöppnade korkar, dels ska man aldrig ge upp " förr eller senare så...

Äntligen måndag!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons