Nyheter

Mörk, handgjord choklad

Livet är motsägelsefullt. Lika mycket som jag älskar de stora matmarknaderna i Spanien så ogillar jag stora matvaruhus i Sverige.
Nyheter • Publicerad 31 maj 2012

Jag uppskattar specialaffärerna för i Sverige har de som regel bättre kvalitet på sina varor än stormarknaderna. Nu vet jag att de stora ladorna i utkanten av Ystad har skärpt sig har ett bra utbud, så det behöver ni inte påpeka för mig. Men efter en liten ovetenskaplig runda konstaterar jag dock att jag hellre går en trappa ner och köper min ost mitt i stan än köper den i den vanliga matlådan. Nu pratar jag om lite bättre ostar, inte hårdostar på mackan.

Just ostaffärer har en stor lockelse och det finns en på Norrebro i Köpenhamn (finns säkert fler) som det räcker att man går in i för att man ska bli yr i pannan. Danskarna kan ost med attityd, eller som de själva säger; ost som vill någonting.

Och så har vi osthörnan på Möllevångstorget i Malmö – om den finns kvar? Jag har inte varit där på flera år. Men om den är som förr kan man alltid hitta någon delikatess och jag minns med välbehag att man sålde färskt, franskt smör i lösvikt.

Eftersom jag inte spelar golf eller har segelbåt känner jag att jag kan unna mig riktigt bra kvalitet på min mat. Det är dyrare, så är det, men hellre lite mindre än mer och sämre kvalitet.

Det bästa köttet köper vi inte i Ystad numera, det finns ingen riktig kötthandlare inom gångavstånd. Den närmsta manuella köttdisken ligger förvisso inte så långt bort, tio minuter med bil, men jag vill helst ha allt runt knuten.

Fiskbilen på torget är en ständig källa till lycka. Tisdag är en bra dag att handla fisk på, färskt och fräscht, och det finns alltid mycket att välja på. Just nu steker jag gärna en bit hälleflundra och äter den med nypotatis, dill och smör. Precis som jag brukar göra med abborrfiléerna.

Det är relativt stor omsättning i småbutikerna i min lilla stad. Olika present och inredningsbutiker lever ett farligt liv och blir i många fall kortlivade – det finns dock några stabila som har sin kundkrets. Det finns också några kombinerade ost- och delikatessbutiker som lever vidare men många har kommit och gått. Vi måste gynna småbutikerna mer!

En ny trend som verkar hålla i sig är handgjord choklad i särskilda butiker. Jag tror vi har minst tre just nu i Ystad. Jag älskar choklad av god kvalitet. Eftersom jag bromsar sockerintaget vill jag ha intensiv chokladsmak och det får jag via den handgjorda chokladen.

Maximal njutning för mig är, bland annat, en kopp starkt kaffe – jag köper nymalt kaffe i specialbutik och brygger i en sådan där tvådelad moccabryggare – med några få bitar intensiv, mörk choklad – gärna med någon fyllning – och ett glas konjak, eller allra helst en glas spansk brandy, Magno. Jag köper alltid en flaska med mig hem och tullar på den försiktigt så den räcker längre.

Lägg till en stilla lördagseftermiddag i fåtöljen med bra trav på tv. Det är allt jag begär.

Ann-Louise Olander
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.