Nyheter

När det händer – inte om

Nyheter • Publicerad 29 december 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Kommer ni ihåg det kalla krigets dagar på 1950- och 60-talen? Då hotet om ett storkrig mellan i första hand USA och Sovjetunionen stod för dörren? Och då vi fick hem en ödesmättad liten folder som hette Om kriget kommer?

I den foldern fick vi veta hur vi skulle göra för att överleva en atombombssprängning men jag är tveksam till om råden att lägga sig under ett bord eller i ett dike hade spelat någon större roll om det smällt.

Härom dagen fick jag ännu en sådan här rådgivningsfolder i brevlådan. Nu är det inte krig som hotar utan naturkatastrofer, strömavbrott och annat elände. Och numera håller man inte den modesta ton som man gjorde inför krigsfaran – nu säger man inte "om" utan "när". "Är du beredd när det händer?", står det på broschyrens framsida. Och inne i folderna pratar man om "när det brinner", "när det blir strömavbrott", "när det blir oväder" och så vidare.

Undrar varför man valt just ordet "när" och inte "om"? Man blir ju lite skärrad. Är det alldeles självklart att det kommer olika former av katastrofer och vad har hänt som gör att det blivit så aktuellt just nu?

Jo, det är förstås allt elände som vi sett de senaste åren – jag tror inte att det händer mer just nu men vi har blivit väldigt katastrofmedvetna. Och det är ju bra. Och den lilla foldern är också bra – redig och enkel och med många kloka råd som vi alla borde ta till oss.

Ganska självklara saker, egentligen. Som att ha en fungerande ficklampa och batteriradio hemma. En bunt stearinljus och en bra sovsäck, till exempel. Och inte minst att veta var dessa saker finns när det blir kolmörkt en stormig vinterkväll.

Det verkar som att vi är med säkerhetsmedvetna nu för tiden. Jag var hemma hos goda vänner härom kvällen och de hade, precis som man ska göra, bunkrat upp med torr ved till braskaminen, ficklampor och stearinljus och torrfoder både till husdjuret och familjen. Det är ju inte helt otänkbart att snöovädret orsakar ett längre strömavbrott. Till deras kamin tar jag mig även i strömlöst mörker med min ficklampa med färska batterier.

Det är bara det här ordet som jag hänger upp mig på; "när" det händer. Det är ju inte säkert att det händer. "Om" hade inte varit lika skrämmande.

God Fortsättning!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.