Annons
Nyheter

Nej, du får bestämma

Nyheter • Publicerad 17 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Nä, nu måste vi bestämma oss för något. Känner ni igen er? kommer ni ihåg Gösta Ekmans underbara sketch i en av Hasse & Tages revyer där han inte kunde bestämma sig för någonting?

Många av oss, särskilt kvinnor, har väldigt svårt för att bestämma sig. Hur många gånger har man inte suttit på restaurangen med menyn i hand och försökt komma fram till något.

Annons

Mannen: "Vad vill du ha för något?"

Kvinnan: "Jag vet inte, du får bestämma!"

Mannen: "Mmmm, då tar vi friterad kyckling i sötsur sås..."

Kvinnan: "Nää fy, det vill jag inte ha."

Så där håller det på mest hela tiden. Även den mest kraftfulla kvinna med både begåvning och belästhet och ett jobb som kräver snabba och konsekventa beslut blir som en geléklump i vardagen.

Jag vet, för jag har levt med några sådana kvinnor och ständigt stått inför orden "Jag vet inte, du får bestämma". I mataffären, i videobutiken, i underklädesaffären, på resebyrån, i möbelaffären och förstås hemma. De kan ju inte ens välja kläder själv: "Vad tycker du? Ska jag ha den blå klänningen eller den röda?"

Varför är kvinnor så här? Ingen ska få mig att tro att det handlar om svår neurotisk beslutsångest. Ingen ska få mig att tro att det beror på att kvinnor verkligen har svårt för att välja mellan Kalvfilé Oscar och pizza. Nej, det handlar om något annat. Den berömda kvinnliga listen.

Om man aldrig tar något beslut själv är man ju heller aldrig ansvarig för beslutets konsekvenser. Om den nyinköpta tv:n exploderar redan tredje dagen är det lätt för kvinnan att säga: "Ja, jag var lite tveksam till att köpa den men du bestämde ju som vanligt..." Häpp! Ni förstår vad jag menar?

"Den här friterade kycklingen var inte särskilt god..." (säger han, korkat nog) "Nej, vi skulle nog tagit vårrullarna istället men du ville ju tvunget ha kyckling..." (svarar hon, förstås).

Och vi män brakar in i fällan med liv och lust. Vi får visa oss handlingskraftiga och beslutsamma, riktiga alfahannar. Och vi kan peka med hela handen på den tv-låda som vi valt ut " "den bästa enligt alla undersökningar som gjorts, jag har scannat marknaden, du vet...". Och om kvinnan är riktigt smart tindrar hon med ögonen och lägger beundrande sin hand på mannens arm och kramar lite lätt löftesrikt erotiskt. Så länge tv:n fungerar är allt lugnt men när den går sönder då är kvinnan helt utan skuld.

Annons

Gissa vem som ska bestämma vad vi ska ha till middag i kväll...?

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons