Annons
Nyheter

Och det är inte ens påsk

Nyheter • Publicerad 9 mars 2007
Och det är inte ens påsk
Och det är inte ens påskFoto: 

Nä nu får vi snacka mat ett slag. Intresset för ägg verkar inte mattas av. Fortfarande får jag mail och brev var och varannan dag om olika aspekter på ägg och äggätning. Och då ska vi betänka att ännu är det inte påsk – DÅ ska vi prata ägg, mina damer och herrar! Och redan nu vill jag ha in tips på var jag kan köpa de absolut bästa och färskaste äggen i södra Skåne. Till påsk tänker jag inte nöja mig med annat än det bästa. Snälla, tipsa mig om var ni köper era favoritägg.

Nu över till ett mail från hedersmannen Per-Åke Walldén, i Trelleborg. Han ger mig en sann historia signerad den store kåserimästaren Torsten Ehrenmark som handlar om ägg. Det var en gång en kock i Oxford som gick bärsärkagång i sitt kök. Skälet var att han lade i ägg i kallt vatten och blev därför tillrättavisad av chefskocken – ägg läggs inte i förrän vattnet kokar.

Annons

Den engelska pressen tog sitt ansvar och grävde i saken, man intervjuade bland annat tre mycket prominenta kökschefer som alla hävdade att äggen ska läggas i kokande vatten. Det var således rätt att tillrättavisa oxfordkocken. Men Torsten Ehrenmark hade sitt eget sätt att koka ägg och jag lämnar över ordet till honom:

"Själv kokar jag ägg varje morgon enligt alternativ 3. Detta går till så att jag först sätter på kaffepannan, sedan öppnar varmvattenskranen, lägger två ägg i en tom kastrull, spolar hett vatten på dem och sätter kastrullen på spisen. Sedan bläddrar jag i morgontidningarna, och när kaffet kokar över är äggen färdiga. Det är ett ofelbart system att få lagom kokta ägg, som jag är mycket stolt över att ha uppfunnit. På det viset får hustrun också anledning att rengöra spisen varje morgon, så vi har nog den renaste spisen i hela London."

Alla sätt är bra utom de dåliga. Själv lägger jag också i äggen innan vattnet kokar men jag använder kallt vatten från början. Känns fräschare. Gör man så spricker aldrig äggen.

Lennart Tonfält (jag är osäker på efternamnet, Lennart har en sådan handstil att man kan misstänka att han är läkare eller så...) har skrivit och påpekar att äggen nu för tiden är så små. Han berättar att de som idag kallas för large (stora) ägg är detsamma som normala ägg förr i tiden. Och i alla lite äldre recept så är det sådana ägg som avses. Lite lurigt, jag håller med Lennart.

Ha en riktig skön helg!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons