Annons
Nyheter

På resa i fantasin

Nyheter • Publicerad 10 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

Åter i den grå vardagen. Jag låg som vanligt i mitt gryt i går morse och lyssnade på regnet och blåsten och funderade på hur jag ska klara av de kommande månaderna.

Man borde resa iväg, tänkte jag och suckade eftersom jag vet att det inte blir någon resa förrän i slutet av april. Mer än kanske en snabb avstickare ner till Berlin några dagar. Och möjligen en tur till filmfestivalen i Göteborg i slutet av januari. Alltid något, inte alls illa, man ska uppskatta även små resor.

Annons

Men det är ju söderut jag vill, nu! Och plötsligt var jag på väg i min fantasi. Jag upptäckte att jag faktiskt kunde känna något av dofterna, höra ljuden och det var inte alls svårt att drömma iväg. Vi sticker!

Klockan är bara strax efter sju på morgonen men för en gång skull är jag redan på benen och står i duschen och smånynnar. Tåget går strax efter nio och planet klockan 13.00, från Kastrup. Målet är Malaga och det är en strålande majdag och enligt rapporter nere från Andalusien är det varmt och skönt där nere. Ännu inte stekande hett utan friskt och frodigt och väldoftande och behagligt.

Jag är ute i god tid, gillar inte att stressa när jag reser. Jag sitter hellre i favoritbaren på Kastrup och väntar några timmar än blir uppjagad av tågförseningar och annat elände.

Flygresan ner går hur bra som helst. Jag sitter och snackar med en dansk som ska ner och jobba på en båt. Han är kock och mönstrar på i Cadiz. Han påminner om den danske maskinisten som jag träffade på en pub i Fort Williams i Skottland förra året, han som inte pratat danska på tio år.

När jag kliver av planet på Malagas flygplats möts jag av den välbekanta stanken av flygbränsle och hetta och den där alldeles speciella doften som finns runt Medelhavet.

För en gång skull står det en buss inne och jag åker direkt in till stan och en halvtimme senare är jag installerad på Hostal Pedro, har hälsat på Pedro själv, som förstås heter något helt annat, och sitter med en cerveza på uteserveringen vid hotellet.

Klockan är strax efter sex på sena eftermiddagen och för elva timmar sedan stod jag i duschen hemma. Jag bara sitter på den vingliga stolen på trottoaren och glor på folk och funderar på att ta in några tapas...

Och ruskar på mig och släpar mig upp, det är en helt vanlig måndag i januari i Skåne.

Friskt mod!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons