Nyheter

Pansarbarnvagn eller retro

Jag har funderat på barnvagnar. Skälet är att jag ska finansiera en barnvagn och anser mig därmed ha ett visst inflytande på valet av vagn. Förmodligen är det bara i mina drömmar men jag kan ju alltid försöka.
Nyheter • Publicerad 28 januari 2012

Jag har studerat barnvagnar på stan och insett att de dels är en statussymbol, dels en tung maktfaktor när det gäller kampen om utrymmet på våra trottoarer och på gågatorna. De allra modernaste barnvagnarna är stabila fordon som väcker respekt. Naturligtvis ska de vara rejäla doningar så att den lille åker tryggt men det innebär också att man utan vidare både kan köra över mig och hundar. När man möter tre lattemammor med pansarbarnvagnar, som kör i bredd på gågatan och inte väjer för något, då är det bara att trycka sig upp mot en vägg och be en stilla bön.

Dessa vagnar utstrålar ett enormt självförtroende och det ser man på mammornas stolta och raka uppenbarelser och på de allt mer populära namnskyltarna på vagnarna. Här kommer vi så håller er undan!

När man ska välja vagn kan man välja tidsålder. Så kallade retrobarnvagnar har blivit populära, åtminstone i modetidningarna och i kändisvärlden. Det ska vara vagnar med rundad korg, ungefär som en båt, och så ska det vara stora hjul och en veckad suflett. Sådana som fanns på 1800-talet, tror jag. De är naturligtvis mer sårbara än pansarbarnvagnarna.

En annan retromodell är de som ser ut som en halv valnöt, också lite båtkänsla, med små heltäckta hjul – sådana som var perfekta att använda när man byggde lådbilar.

Det finns också radikala 1960- och 1970-tals barnvagnar. De är i princip en avlång, flätat tvättkorg med hjul eller så är det spjälvagnar som ser ut som tillplattade höskrindor byggda i trä som man drar med en lång stång. Anspråkslöst och jordnära men klumpiga och lite väl oskyddade.

Nej, tänker jag på grabbens bästa så är en pansarbarnvagn att föredra. Den kan klara de flesta konfrontationer. Jag kan också tänka mig att förstärka vagnen med sådana där viltfångar som man har på stora stadsjeepar, ett rejält signalhorn, en störtbåge välvd över vagnen och förstås belysning och en tjusig flagga. Jag har också funderat på att ha en motor på vagnen så det inte blir så tungt för mamman – kanske rent av ett säte bakpå vagnen, ungefär som en åkgräsklippare.

Det vore bra för en modern barnvagn transporterar inte bara barn utan också all utrustning som krävs för barnskötsel och alla varor som ska släpas med hem.

En annan fråga gäller färg och dekoration. Ska det vara enfärgat utan krusiduller eller ett konstverk? Ska vagnen vara röd, för att synas väl eller ska den vara blå? Svart är väl inte så passande. Kanske polkagrisrandig? Eller en grön vagn med blommor på – en miljöpartistvagn?

Är man centerpartist då duger en vanlig rullebör (skottkärra för de som inte kan skånska) att transportera barnen i. Med lite halm i botten så det blir bekvämt.

Ann-Louise Olander
Robert Dahlström
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.