Påskmaten är som i julas
Nu står påsken i dörren och vill in. Påsken är en religiös högtid – eller vi ska kanske säga att det var en religiös högtid. För numera är det mer en kommersiell högtid nästan i klass med julen. Åtminstone när det gäller att konsumera mat och dryck. Enligt en tidningsuppgift äter och dricker vi mer under påsken än under jul.
Det är kanske svårt att tro men man förstår det bättre om man tittar igenom alla tidningar; både veckoblaskor, morgontidningar och kvällstidningar – för att inte tala om specialtidningarna för mat och dryck. Alla skriver om påskmaten. Och i butikerna tornar jättelika påskgodistorn upp sig och diskarna dignar under påskmat som ägg, lax, lammstekar, sill och påskmust.
Handeln och alla matskribenter kämpar förtvivlat för att utöka våra påskmatvanor. Och i många fall förändra dem helt. Det talas om grönt påskbord, om påskmat inspirerat från Thailand och så förstås den magra påskmaten.
Det är kul att läsa om alla tillkämpade alternativ men frågan blir ändå varför vi i hela fridens namn behöver annat än traditionell påskmat. Samma gäller för övrigt för julmaten. Det behövs inga alternativ. Ska det vara påsk- eller julmat då ska det vara det. Ofta är det mat som vi inte äter särskilt ofta annars. Paradexemplet är påsk- och julskinkan. Den äter vi inte vid andra tider på året. Likaså påsk- och julmust.
Ni ser likheterna mellan jul och påsk. Skinka, sill och must. Jag gillar tradtionell mat men skulle kunna tänka mig att utveckla påsken ännu lite mer åt julhållet – vörtbröd och juledamerost! Det är två matvaror som jag saknar under resten av året även om jag då och då bakar ett eget vörtbröd och letar upp en snarlik ost.
För mig är inte sill och skinka något jag äter under påsken. Nej, i huvudsak blir det lammstek och ägg. Och som dessert créme caramel, som ju innehåller många goa ägg och minst en extra äggula. I år tror jag att jag ska förhöja smaken på créme caramelen med några uns finmalen mandel i smeten.
Och så har vi de härliga påskblommorna! De frossar jag redan i. Och även där finns en liten beröringspunkt med julen; hyacinterna. Det finns numera underbara hyacinter att köpa lite varstans och för mig är det en riktig vårblomma. Men jag aktar mig för att köpa penséer och ställa i fönsterkarmen, de vissnar alltid, de vill hellre vara ute i friska luften. Precis som många andra vackert blommande vårplantor vi frestas att köpa. Jag nöjer mig med hyacinter och påskliljor.
Ha en riktigt skön helg!
Robert Dahlström, 0411-557853