Nyheter

Riktiga män odlar pelargoner

Nyheter • Publicerad 15 februari 2007
Riktiga män odlar pelargoner
Riktiga män odlar pelargonerFoto: 

Nu spirar det i min fönsterträdgård. Redan för 14 dagar sedan gjorde jag en stor utrensning och klippte ner och städade bland mina vintersovande växter. Med glada tillrop, en vass sax och friskt vatten väckte jag dem liv och redan bladknoppas det i krukorna trots att omplanteringen återstår för en del av mina gröna vänner.

Tack vare Lasse Anrell och Ernst Kirsteiger är det numera väldigt inne bland riktiga män att pyssla med krukväxter. Alltså inte bara vända jorden i rabatterna, beskära fruktträd och hyvla ner häckar utan finlir med den lilla saxen och vattenkannan.

Men eftersom vi är män så duger inte vad som helst. Helst ska det vara avancerade orkidéer eller den allra senaste flugan bland riktiga män; pelargonier. Det var Lasse Anrell, den tuffa kvällstidningsjournalisten som ofta rapporterar om hårda sporter som boxning och ishockey, som började när han skev en bok om just pelargonskötsel. Den blev en succé. Jag träffade honom på en Bokens Dag i Anderslöv för någar år sedan och vi utbytte förstås hemliga tips om våra skyddslingar.

Fast jag har varit intresserad av krukväxter sedan länge. Egentligen som ett slags substitut för ordentlig trädgårdsodling som jag tyvärr bara har kunnat idka under några få år av mitt liv. Jag minns när jag jobbade på den stora morgontidningen i den där förstaden till Köpenhamn i väster och hade väldigt fina växter i mitt fönster. Då skrattade machogubbarna på tidningen åt mig och föreslog att jag skulle ha en egen växtspalt: Grönt och Skönt med Robban, var rubrikförslaget med undertexten Fikusar jag mött. Tänk att man tyckte sådant var kul på 1980-talet.

Nej, nu är det andra tider. Inga löjliga fördomar vädras bara för att man odlar sina pelargoner. Och vi riktiga män snör av oss boxhandskarna, sliter upp korken på en whiskeypava med tänderna och tittar kärleksfullt på våra små spirande pelargoner.

Jag är dock ingen vän av krulliga eller vita pelargoner. Det ska helst vara riktigt kraftigt röda "bonnapelargoner" men även varianter i mörkviolett kan duga. Just nu har jag bara tre pelargoner, som jag förstås tagit skott på, som ser att ut att rota sig bra. Längre fram i vår ska jag köpa några nya sorter men har ännu inte bestämt mig för vilka. Får väl ringa Anrell och rådgöra.

Det sägs att Mikke Persbrandt odlar mörkblå Saint Paulior...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.