Nyheter

Shoppingens svåra konst

Nyheter • Publicerad 1 februari 2007
Shoppingens svåra konst
Shoppingens svåra konstFoto: 

Enligt en sannolikt inte särskilt vetenskaplig undersökning genomförd av en försäljningsföretag på internet ägnar en av fyra svenskar sin fritid åt att handla – eller shoppa som det heter numera. Alltså en av fyra har shopping som fritidsintresse. Samma undersökning konstaterar också att mer än var tredje svensk får ångest efter sina shoppingrundor eftersom de inser att de har handlat för mer än vad plånboken förmår.

Hur har ni det? Brukar ni shoppa loss när ni har det tråkigt och livet känns meningslöst? Tycker ni det är roligt att gå från butik till butik och kanske hitta något som ni absolut inte behöver men ändå inte kan motstå?

Jag har börjat ana drivkraften bakom seriös shoppingen. Från att ha varit en fullständigt omöjlig shoppare har jag numera skärpt till mig och faktiskt lyckats köpa både det ena och det andra som jag egentligen inte behöver.

Förr om åren var mitt problem att jag aldrig kunde bestämma mig för att slå till. Jag reds av beslutsångest medan mina kamrater investerade i fågelburar med mekaniska kanariefåglar, som sjöng en truddelutt om man skruvade upp dem, och batteridrivna läslampor att fästa på bokens pärm vid läsning på skumma ställen.

Mitt problem var att jag kom hem från resorna och grämde mig över att jag inte köpte den där fina kannan till olivolja eller den vackra duken med provencalska motiv eller påsen med lavendel att lägga i linneskåpet om man haft något. Det blev många, långa ångestladdade nätter.

Men så hände det något ett år nere i Aix, i södra Frankrike. Plötsligt stod jag inför ett litet grafiskt blad föreställande en katt och för första gången kände jag ingen som helst tvekan och köpte bladet på stående fot. Förvisso kände jag ilningar av ångest under några dagar då jag tvivlade på om jag verkligen gillade katten men numera älskar jag den bilden.

Sedan dess blir det alltid något shoppat när jag är ute. I Göteborg, tidigare i veckan slog jag till igen och köpte en röd kashmirschal och ännu en anteckningsbok. Dessutom hittade jag en väldigt fräsch, mörk kavaj i precis rätt storlek på Myrorna vid Järntorget för blott 85 kronor. Jag var mycket nöjd när jag återvände tll hotellet med mina troféer.

Nu jobbar jag på att klara av att prova jeanas i affären istället för att bara köpa dem och prova hemma. Det krävs sannerligen en hel del för att bli en fullfjädrad shoppare...

Som vanligt!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.