Annons
Nyheter

Smaklösheter på maskerad

Nyheter • Publicerad 23 januari 2005
Robert Dahlström.
Robert Dahlström.Foto: 

De har det inte lätt de där prinsarna. Först var det den danske prinsen som for runt i massmedia efter sina våldsamma fyllefester och nu är det den engelske prinsen som varit på partaj utklädd till nazist. Vår egen prins nöjer sig med Stureplan och det är ju bra.

Det här tilltaget att gå på fest utklädd till nazist är väl inte särskilt begåvat, i synnerhet inte i England där folket hade en hel del med nazisterna att göra. Det blev förstås ett himla liv i både de engelska och andra europeiska tidningar, och prins Harrys tidigare meriter som slagsmål, haschrökning och fylleri drogs upp igen.

Annons

Märkligt nog tar den annars så trevlige skribenten, Staffan Heimerson i Aftonbladet, den lille prinsen i försvar i lördagens tidning. Han menar att det ska ses som ett skämt och att vi får lov att skoja om Hitler och nazisterna. Och på en maskerad får vi vara vem vi vill " Castro, Stalin eller Pol Pot, menar den gode Heimerson.

Ja, rent formellt får vi väl det men det handlar om smak och hänsyn till andra. Om jag hade haft en far, en farbror eller annan släkting som dog i Nordafrika under andra världskriget hade jag blivit väldigt illa berörd av att se prinsen göra entré i tyska afrikakårens uniform med ett rejält hakkors på överarmen. För att inte tala om om jag varit jude med en släkt som till stora delar utplånades av människor med just sådan där kors på ärmarna.

Det är smaklöst, plumt och hänsynslöst.

Annars gillar jag maskerader och Staffan Heimerson har ju rätt i det att på en maskerad kan vi kliva in i vilken roll vi vill. Själv brukar jag spela sjörövare i 1700-talsdräkt eller den höga sjöofficer jag aldrig blev.

Och på varje maskerad finns det alltid minst en man som klätt ut sig till kvinna och minst en kvinna som klätt ut sig till man. Och gärna då lite överdrivet, lätt vulgärt åt båda hållen. Och alla andra tycker det är fantastiskt roligt och särskilt killen som ser ut som någon från Hamburgs sämre kvarter och inte kan ta ett enda steg i de högklackade skorna får många beundrare. Särskilt bland kvinnorna. Måste vara något för gamle Freud att bita i.

Själv träffade jag som sjörövare den underbara Eliza i sen 1800-talstappning på en maskerad i Lund för länge sedan, och föll pladask för hennes röda strumpeband...

Vi hörs!

Robert Dahlström, 0411-55 78 53

robert.dahlstrom allehandasyd.se

SAXO
Så här jobbar Ystads Allehanda med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons